Ministar Ćorić sudjelovao na sastanku Vijeća EU ministara energetike

Slika /slike/Vijesti/190924 Vijece ministara za energetiku 2 (2).JPG

U Bruxellesu je danas održan sastanak Vijeća EU ministara energetike (TTE Energy) na kojemu je sudjelovao ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić. Na sastanku se vodila rasprava o ključnim elementima koji će usmjeriti energetsku politiku EU prema dekarbonizaciji i klimatskoj neutralnosti u nadolazećim godinama.

Ministri su razmijenili mišljenja o nastavku procesa izrade nacionalnih energetskih i klimatskih planova, čije konačne verzije države članice trebaju dostaviti Europskoj komisiji do kraja 2019. godine. Ovim desetogodišnjim integriranim planovima osigurat će se ostvarivanje ciljeva Pariškog sporazuma kroz niz mjera i aktivnosti vezanih uz energetsku učinkovitost, obnovljive izvore energije te smanjenje stakleničkih plinova. Poseban naglasak u raspravi stavljen je na povećanje ambicioznosti država članica u predmetnim planovima slijedom preporuka koje im je Europska komisija dostavila u lipnju ove godine. Ministar Ćorić je izrazio snažnu podršku novoj energetskoj politici Europske unije. U skladu s tim, Hrvatska nastoji svojim nacionalnim energetskim i klimatskim planom osigurati jeftinu, čistu i dostatnu energiju za sve svoje građane. Pri tom je u nacrtu svog nacionalnog plana pokazala visoku ambiciju za obnovljive izvore energije te je, osim primarne usredotočenosti na energiju sunca i vjetra, prepoznat i potencijal u bioenergiji i geotermalnim izvorima.

U raspravi o tranziciji energetskog sektora prema klimatskoj neutralnosti nakon 2030. godine, ministar Ćorić je naglasio da razvoj i uvođenje inovativnih tehnologija kao i njihovo financiranje u predstojećem razdoblju predstavljaju glavna pitanja u provedbi mjera za dekarbonizaciju energetskog sektora. S tim u vezi, Hrvatska osobito podržava istraživanja vodika u energetskom sektoru, pitanje zbrinjavanja CO2 u geološkim strukturama te smatra da je potrebno pojačati aktivnosti u području fuzije. Kao jednu od tema za vrijeme predstojećeg hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, ministar Ćorić je najavio temu održivosti i energetske tranzicije otoka, kojim će se adresirati regionalne potrebe i rješenja za specifične sredine.

 



Stranica