Ministar Ćorić "U ovom trenu odobreno je 18 milijardi kuna za 43 aglomeracije, što znači da se ne trebamo bojati recesije"

  • Slika /slike/Vijesti/190916 Mursko Sredisce 0.jpg
  • Slika
Potpisivanjem Ugovora za izgradnju sustava odvodnje u sklopu projekta „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Mursko Središće“ službeno je započeo projekt izgradnje sustava odvodnje u toj aglomeraciji.
 
Ugovor je vrijedan 165.324.837,51 kn bez PDV-a, a sufinancira se iz Kohezijskog fonda Europske unije i nacionalnih sredstava (70,84% bespovratna sredstva EU, 12,64% Državni proračun RH, 12,64% Hrvatske vode, 3,88 % jedinice lokalne samouprave).
 
„Sve ono što se događalo na ovom projektu do sada, pogotovo vezano uz dokumentaciju, pokazalo je da Međimurske vode, lokalna samouprava i županija razmišljaju dugoročno i spremni su na sve izazove, zbog čega su i došli do ove faze. Realizacijom ovog projekta i drugih projekata vodnokomunalne infrastrukture ulazimo u fazu u kojoj će ključni izazov biti građevinska infrastruktura. U ovom trenu odobreno je 18 milijardi kuna za 43 aglomeracije što znači da se mi ne trebamo bojati recesije“, izjavio je ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić.
 
Projektom aglomeracije Mursko Središće predviđena je izgradnja sustava odvodnje sanitarnih otpadnih voda na području Grada Mursko Središće (naselja Mursko Središće, Peklenica i Hlapičina) te Općine Sveti Martin na Muri (Žabnik, Marof, Vrhovljan, Sveti Martin na Muri, Brezovec, Jurovec, Lapšina i Čestijanec), Općine Selnica (Selnica – dio) i Općine Vratišinec (Vratišinec i Gornji Kraljevec).
 
„U naslijeđe ovoj i drugim generacijama ostavit ćemo standard u komunalnoj infrastrukturi ne na hrvatskoj nego na europskoj razini. Dug je bio put, ali ovaj projekt i ostali takvi projekti pozicioniraju nas malo više na listi korištenja sredstava iz EU fondova“, izjavio je župan Međimurske županije Matija Posavec.
 
Generalni direktor Hrvatskih voda mr. sc. Zoran Đuroković istaknuo je kako je 860 milijuna kuna sa PDV-om došlo u Međimursku županiju kroz projekte vodoopskrbe – aglomeraciju Čakovec te sada i aglomeracije Donja Dubrava i Mursko Središće, naglasivši koliko je bitna zajednička suradnja svih dionika na realizaciji projekta - Međimurskih voda, jedinica lokalne samouprave i županije.  
 
Projektom „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Mursko Središće“  predviđena je izgradnja oko 71,4 kilometara gravitacijskih i tlačnih cjevovoda, rekonstrukcija oko 7,6 km postojećeg sustava, 37 crpnih stanica, 8 kišnih preljeva i 1 retencijski bazen volumena 180 m3. Uz to izgradit će se i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, kapaciteta 12.000 ES s uključenim III. stupnjem pročišćavanja i kompletnim postrojenjem za obradu mulja, a na sustav javne odvodnje i pročišćavanja moći će se priključiti cca. 3.000 domaćinstava.
 

Stranica