Ministar Ćorić u radnom posjetu Zadarskoj županiji

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/5a745f60c0d37.jpg

Danas je u Zadru, u prostoru Kneževe palače, održana početna konferencija projekta „Interpretacijsko edukacijski centar Grpašćak“ koji predstavlja ulaganje u Park prirode Telašćica s ciljem unaprjeđenja sustava posjećivanja i edukacije, a sve u svrhu održivog korištenja prirode baštine.

Predstavljanju projekta prisustvovali su ravnateljica PP Telašćica Nikolina Baković, župan Zadarske županije Božidara Longin, načelnik Općine Sali Zoran Morović,  direktorica TZ Općine Sali Ivana Čarić, i ministar zaštite okoliša i energetike i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Tomislav Ćorić.

Projekt provode Javna ustanova Park prirode Telašćica te partneri- Općina Sali i Turistička zajednica Općine Sali, a sufinancira ga Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Ukupna vrijednost Projekta iznosi 25.223.715,89 kn, od čega Europska unija sufinancira 13.153.622,55 kn.

Projekt Interpretacijsko edukacijski centar Grpašćak do sada je najveći investicijski projekt Ustanove. “Završetkom projekta, 2020. godine, dobit ćemo konačni proizvod kojim ćemo postići da Park postane srce „zelenog turizma“ čime će se podići razina kvalitete sadržaja, proizvoda i usluga i korištenjem novih zelenih tehnologija”-  izjavila je ravnateljica parka Nikolina Baković.

Svrha projekta je očuvanje prirodnog i kulturnog krajobraza te kulturne baštine područja Parka prirode Telašćica. 

“Realizacijom projekta ostvarit će se puni potencijal Parka u svrhu njegovog očuvanja i promicanja prirodne i kulturne baštine, ali i razvoja područja s naglaskom na održivo korištenje prirodnih resursa. Iz šire perspektive, implementacija projekta će omogućiti gospodarski razvoj lokalne zajednice čime će se ostvariti povećanje životnog standarda, ali i stvoriti atraktivno područje za življenje”- rekao je ministar Ćorić.

Neposredno prije predstavljanja projekta „Interpretacijsko edukacijski centar Grpašćak“  ministar Ćorić je održao radni sastanak s predstavnicima Zadarske županije i jedinicama lokalne samouprave s tog područja.

Tom prigodom sagledana je trenutna situacija na području gospodarenja otpadom kako bi se učinili dodatni napori za ubrzavanje i realizaciju obveza koje proizlaze iz Uredbe, odnosno Zakona o održivom gospodarenju otpadom.

“Iza nas je izuzetno produktivan radni sastanak na kojem su bili predstavnici svih gradova i općina s područja Zadarske županije. Skromnim proračunima jedinica lokalne samouprave uvelike pomoći brojni javni pozivi koji su u tijeku ili se planiraju kako bi se osigurala potrebna infrastruktura za odvojeno prikupljanje otpada” – rekao je župan Longin.

U tom cilju, Ministarstvo je raspisalo javni poziv za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada. Uz to sufinancira se izgradnja i opremanje postrojenja i sanacije odlagališta.

“Mi korak po korak gradimo infrastrukturu za kreiranje cirkularnu ekonomije. To nije, s obzirom na zatečeno stanje lak posao, ali naš cilj je jasan. Do 2020. godine trebamo reciklirati više od 50 % papira, stakla, metala i plastike”- naglasio je ministar Ćorić dodavši kako je uvjeren da se sinergijom svih dionika, zacrtani ciljevi mogu postići.

Naglasio je i kako je u tijeku natječaj za  izobrazno- informativne aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom za što je osigurano ukupno 47,2 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava.

Inače, ovo je šesti sastanak na temu gospodarenja otpadom. Do sada se ministar Ćorić sastao s predstavnicima Krapinsko-zagorske, Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske županije, Brodsko-posavkse i Karlovačke županije.



Stranica