Ministar Dobrović: Hrvatska na korak do ratifikacije Pariškog sporazuma

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/58dd2fa091649.jpg

Ministar Dobrović komentirao je danas nastavak postupka ratifikacije Pariškog sporazuma, klimatskog sporazuma kojim je utvrđen dugoročni cilj smanjenja emisija stakleničkih plinova u skladu s nastojanjima ograničenja rasta globalne temperature na znatno manje od 2? u odnosu na predindustrijsku razinu.

„Hrvatska je na korak do dovršetka procesa ratifikacije Pariškog sporazuma. Time i mi dajemo direktan doprinos i preuzimamo obaveze s ciljem sprječavanja i ublažavanja klimatskih promjena. Ovaj sporazum na najbolji način pokazuje kako svijet zajednički može odgovoriti na izazove s kojima se suočavamo, a sve kako bismo nama, našoj djeci i budućim generacijama osigurali kvalitetan život“ – rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović.

Nakon što je Sabor RH jednoglasno usvojio Zakon o potvrđivanju Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović je izdala Odluku o proglašenju Zakona o potvrđivanju Pariškog sporazuma.

Time je nastavljena procedura ratifikacije Pariškog sporazuma. Zakon će stupiti na snagu 8 dana od objave u Narodnim novinama, a nakon toga će se sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku položiti isprava o potvrđivanju Pariškog sporazuma.

Do sada je 132 od ukupno 197 stranaka Konvencije potvrdilo Pariški sporazum, a Europska unija i njezine države članice su ga potpisale 22. travnja 2016. godine u New Yorku na svečanosti na visokoj razini, a na snagu je stupio u studenom prošle godine.

 



Stranica