Ministar Dobrović i nizozemska veleposlanica Berends o kružnom gospodarstvu

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/56dd861c0f962.JPG

Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović primio je danas u nastupni posjet veleposlanicu Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj Nj. E. Ellen Berends.

U svjetlu nizozemskog predsjedanja Vijećem Europske Unije u prvom semestru 2016. godine, dvije su strane razmijenile mišljenja o aktualnim okolišnim temama te hrvatskim prioritetima u narednom razdoblju.

Ministar Dobrović je istaknuo kružno gospodarstvo i gospodarenje otpadom kao glavne prioritete Republike Hrvatske u području zaštite okoliša. Međutim, za uspješnu uspostavu i funkcioniranje sustava gospodarenja otpadom naveo je nužnost educiranja stanovništva i svih dionika, kako bi i sami postali dio sheme gospodarenja otpadom.

Budući da Nizozemska, kao jedna od zemalja s visoko razvijenim tehnologijama u području otpada te visoke osviještenosti stanovništva o ovom pitanju, ima veliko iskustvo u njegovoj edukaciji veleposlanica Berends je preporučila nizozemsku ekspertizu. Također, veleposlanica je naglasila velik interes Nizozemske za ostvarivanje visokih okolišnih standarda u Hrvatskoj te u tom cilju ponudila pomoć po bilo kojem pitanju iz aktualne EU agende.

Uz kružno gospodarstvo i gospodarenje otpadom, kao ostale prioritete nizozemskog predsjedanja izdvojila je zelenu/pametnu mobilnost (Green/Smart Mobility) te pametne gradove, potom obnovljive izvore energije, usklađeno okolišno zakonodavstvo te ishod Konferencije o klimi u Parizu u prosincu 2015., čiji je Sporazum dao velik zamah za djelovanje ne samo na stručnoj već i političkoj razini.

Suglasni da inovacije, koje su nužne za daljnji napredak u okolišnim politikama, nisu samo tehnologije, već i način pristupanja problematici, ministar Dobrović i veleposlanica Berends izrazili su uvjerenje u nastavak dobre suradnje.

 



Stranica