Ministar Dobrović i župan Bajs o projektima u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/58d8f5126fb2b.JPG

Na poziv bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa u radnom posjetu županiji boravio je ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović sa suradnicima.

Teme radnog sastanka bile su projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Doline, ulaganja u alternativne izvore energije na području županije, projekt vodoopskrbe Bjelovarsko-bilogorske županije i ulaganja u energetsku učinkovitost.

Novi koncept sustava gospodarenja otpadom temeljen na kružnom gospodarstvu omogućit će smanjenje količina otpada i značajno povećati udio reciklaže. Uz izgradnju centra za gospodarenje otpadom Doline za Bjelovarsko-bilogorsku i Virovitičko-podravsku, planira se i gradnja reciklažnih dvorišta. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji trenutno je u planu izgradnja četiri reciklažna dvorišta i to u Bjelovaru, Garešnici, Čazmi i mobilno u Općini Sirač s mogućnošću izgradnje još jednog u Općini Kapela.

„Bjelovarsko-bilogorska i Virovitičko-podravska županija trebaju imati zajednički sistem koji bi trebao obuhvaćati smanjenje količine otpada, mogućnost recikliranja, veliki broj reciklažnih dvorišta i odvoz otpada na regionalne ravni. Smatram da je potrebno proizvoditi što manje otpada koji bi se negdje zakopao i trebamo što više raditi na reciklaži. I naš sustav, za koji ćemo nadam se dobiti sredstva za studiju izvodivosti, će pokazati da možemo što više reciklirati, od kuća do tvornica, da možemo napraviti reciklažna dvorišta gdje je to najpogodnije. To može biti naša prednost jer ćemo imati više posla za naše ljudi, a manje otpada“ – rekao je župan Bajs.

Na sastanku je istaknuto kako su strateška odrednica Bjelovarsko-bilogorske županije ulaganja u obnovljive i alternativne izvore energije, priprema se projekt unaprjeđenja i izgradnje sustava vodoopskrbe koji će se sufinancirati EU sredstvima, a navedeno je i kako se 11 škola s područja županije javilo na natječaj za „Energetsku obnovu zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“.

„Smatram da je dobra volja prisutna i to jako veseli i omogućuje da vrlo brzo možemo dizati ekološku održivost našeg sustava. Za uspostavu sustava na raspolaganju imamo značajna europska sredstva. Imamo predviđeno gotovo pola milijarde eura i to samo u sektoru otpada. Svi moramo doprinositi kvaliteti sustava, od države, do građana. Osim toga, veseli me napredak projekta geotermalne elektrane i resursa koji su dosad bili neiskorišteni. Građani će imati priliku biti proizvođači električne energije, a sustav će se morati adaptirati tako da dnevne viškove prihvati i akumulira te vraća onda kada je to potrebno. Posla je puno, ali mi ćemo ga uspješno odraditi i veselim se ovakvim novim projektima“ - rekao je ministar Dobrović.



Stranica