Ministar Dobrović na neformalnom sastanku Vijeća ministra za okoliš EU-a na Malti

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/58fdab27a514a.jpg

Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović otputovao je danas na Maltu na neformalni sastanak Vijeća ministara za okoliš Europske unije.

Glavne teme o kojima će ministri razgovarati u utorak i srijedu su prilagodba klimatskim promjenama, morski otpad i nova strategija o plastici u kontekstu kružnog gospodarstva te 'Oceani: poveznica između klimatske i okolišne politike'.

Neformalni sastanak ministara započet će sjednicom na temu prilagodbe klimatskim promjenama. Na 21. konferenciji stranaka Okvirne konferencije Ujedinjenih naroda o promjeni klime održanoj u Parizu 2015. godine, usvojen je globalni klimatski sporazum, tzv. Pariški sporazum. Sporazumom se utvrđuje dugoročni cilj smanjenja emisija u skladu s nastojanjima da se porast globalne temperature ograniči na znatno manje od 2 °C te da se pokuša zadržati na 1,5 °C u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

Hrvatski sabor je 17. ožujka 2017. godine usvojio Zakon o potvrđivanju Pariškog sporazuma te slijedi nastavak procedure njegove ratifikacije.

Ministri će, među ostalim, razgovarati i o aktivnostima koje se na razini EU-a poduzimaju s ciljem sprječavanja i ublažavanja klimatskih promjena, kao i tome na koje sektore se iz regionalne perspektive treba fokusirati u svrhu postizanja obaveza vezanih uz prilagodbu klimatskim promjenama iz Pariškog sporazuma.

 



Stranica