Ministar Dobrović razgovarao s povjerenikom Ca?eteom o aktivnostima Hrvatske u klimatskoj i energetskoj politici

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/589487d598db8.jpg

Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović sastao se danas u Bruxellesu s Miguelom Ariasom Cañeteom, povjerenikom Europske komisije za klimatsku i energetsku politiku. Ministar je povjerenika informirao o tijeku procesa ratifikacije globalnog klimatskog sporazuma, tzv. Pariškog sporazuma, statusu projekta LNG terminala na Krku, kao i aktivnostima vezano uz INA-u i usklađenje Zakona o tržištu plina s europskom stečevinom.

„Povjereniku smo najavili da već u ožujku očekujemo upućivanje Pariškog sporazuma na ratifikaciju u Sabor. Donijeli smo Plan gospodarenja otpadom, izrađuju se Niskougljična strategija i Strategija prilagodbe klimatskim promjenama, a pokrenuli smo i izradu Energetske strategije. Sve to doprinosi ispunjavanju ciljeva Pariškog sporazuma u pogledu smanjenja emisija stakleničkih plinova“ – rekao je ministar Dobrović.

Ministar je povjereniku Cañeteu prezentirao i trenutno stanje vezano uz projekt gradnje LNG terminala na Krku istaknuvši kako se ozbiljno radi na rješavanju otvorenih pitanja, na rješavanju tarifnog sustava kao i tržišta plina koje će se urediti kroz izmjene Zakona o tržištu plina i time će se RH uskladiti sa EU propisima.

„Čuli smo da se LNG Hrvatska smatra prilično prihvatljivim projektom i da ćemo vjerojatno dobiti sufinanciranje“ – istaknuo je ministar Dobrović.

Povjerenika je informirao i o odluci Vlade RH o otkupu dionica INA-e od MOL-a, odnosno vraćanju INA-e u većinsko vlasništvo Republike Hrvatske. Ministar je povjereniku naveo kako je INA strateško i sigurnosno pitanje ne samo za Hrvatsku, nego i regiju i Europu.

„Činimo sve da u skoro vrijeme pomirimo naše obaveze iz pristupnog ugovora s našim strateškim i sigurnosnim pitanjima“ – poručio je ministar Dobrović.



Stranica