Ministar Dobrović u Bruxellesu na sastanku Vijeća EU o Paketu za čistu energiju

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/58b42dc320072.jpg

Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović danas je prisustvovao sastanku Vijeća Europske unije za promet, telekomunikacije i energetiku u Bruxellesu na kojem je glavna tema bio Paket za čistu energiju koji je bio na prvom čitanju.

Europska komisija je u studenom 2016. predstavila paket 'Čista energija za sve Europljane'. Paket sadrži mjere za bržu tranziciju gospodarstva na čistu energiju do 2030. i dalje te donosi mjere koje će to omogućiti. Pri tom će se stvoriti nova radna mjesta i potaknuti gospodarski rast.

'Prema procjenama Europske komisije provođenjem mjera iz Paketa u sljedećih deset godina u Europskoj uniji stvorilo bi se 900.000 novih radnih mjesta. Veća ulaganja u obnovljive izvore energije Hrvatskoj bi, kao i ostalim državama članicama, osigurala veću energetsku neovisnost te bi se stvorili preduvjeti za  stvaranje novih radnih mjesta. Kako bi se prilagodili novim trendovima pokrenuli smo izradu nove energetske strategije. Strategija će uvažavati smjernice EU u pogledu čiste energije te će osigurati da naši građani i poduzetnici dugoročno imaju stabilne cijene energenata' – rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović.

Paket za čistu energiju ima tri temeljna cilja: davanje prioriteta energetskoj učinkovitosti, postizanje globalnog vodstva u području energije iz obnovljivih izvora te osiguravanje poštenog rješenja za potrošače. EU sada ima mogućnost iskoristiti svoje istraživačke, razvojne i ulagačke politike kako bi se taj prelazak pretvorio u konkretnu priliku za industriju. Prema procjenama Europske komisije, u okviru ovog paketa, kojim će se do 2021. mobilizirati javna i privatna ulaganja u iznosu do 177 milijardi eura godišnje, u sljedećih se deset godina BDP može povećati do 1%.

Zakonodavni prijedlozi o čistoj energiji obuhvaćaju energetsku učinkovitost, energiju iz obnovljivih izvora, oblikovanje tržišta električne energije, sigurnost opskrbe električnom energijom i pravila upravljanja energetskom unijom.

Predloženi paket uključuje i mjere za poticanje inovacija u području čiste energije te obnovu  zgrada. Tu su i mjere za poticanje javnog i privatnog ulaganja, promicanje industrijske konkurentnosti EU-a i ublažavanje učinka koje će prelazak na čistu energiju imati na društvo. Razmatraju se i načini na koje EU može iskoristiti vodeću ulogu u tehnologiji i uslugama povezanima s čistom energijom te pomoći trećim zemljama da ostvare ciljeve svojih politika.

 



Stranica