Ministar Dobrović u Marakešu na Konferenciji stranaka Okvirne konvencije UN-a o promjeni klime

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/582999d17ec6a.jpg

U Marakešu se od 7. do 18. studenog održava 22. Konferencija stranaka Okvirne konvencije UN-a o promjeni klime (UNFCCC), 12. Konferencija stranaka Kyotskog protokola i 1. sjednica Konferencije stranaka UNFCCC koja služi kao sastanak stranaka Pariškog sporazuma. Hrvatsku predstavlja delegacija predvođena ministrom zaštite okoliša i energetike Slavenom Dobrovićem.

U srijedu, 16. studenog, ministar Dobrović će se obratiti najvišim delegacijama 197 država stranaka Okvirne konvencije UN-a o promjeni klime (UNFCCC).

Pariški sporazum je prvi pravno obvezujući globalni klimatski sporazum o smanjenju emisija stakleničkih plinova koji je usvojen u prosincu 2015. Pariškim sporazumom se, između ostalog, utvrđuje dugoročni cilj smanjenja emisija stakleničkih plinova kako bi se porast prosječne globalne temperature ograničio na manje od 2°C u odnosu na predindustrijsko razdoblje. Sporazum obvezuje države potpisnice da dostave i primjenjuje svoje nacionalno određene doprinose. Pri tom će u smanjivanju emisija stakleničkih plinova glavnu ulogu imati razvijene države.

Europska unija je još u ožujku prošle godine odredila da emisije stakleničkih plinova smanji za 40% do 2030. u usporedbi sa 1990. Unutar EU svaka država imat će svoje specifične obaveze i ciljeve. Europski parlament je sporazum ratificirao u listopadu ove godine, a sporazum je snagu stupio 4. studenog. Svaka država članica EU će pojedinačno ratificirati Pariški sporazum. Hrvatska sporazum planira ratificirati početkom 2017.

Pariški sporazum je veliki korak prema boljoj provedbi zajedničkih mjera na svjetskoj razini i ubrzanju globalne transformacije u društvo s niskom emisijom ugljika kako bi se ublažile posljedice klimatskih promjena uslijed globalnog zagrijavanja.

 



Stranica