Ministar Horvat na 13. konvenciji hrvatskih izvoznika i 11. dodjeli nagrade „Zlatni ključ“

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/zlatni ključ4.jpg

Danas je u prostoru City Plaza u Zagrebu, pod visokim pokroviteljstvo Vlade Republike Hrvatske, u organizaciji Hrvatskih izvoznika, održana 13. Konvencija hrvatskih izvoznika radnog naziva “Izvoz kao generator gospodarskog rasta i razvoja RH”.

Na samom početku Konvencije, sudionike su pozdravili predsjednik Hrvatskih izvoznika Darinko Bago i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković. Nakon uvodnih govora održana je panel rasprava na temu: “Izvoz kao generator gospodarskog rasta i razvoja RH” na kojoj je sudjelovao i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat. Ministar Horvat se u svom izlaganju posebno osvrnuo na 900 projekata prijavljenih temeljem Zakona o poticanju ulaganja koji su trenutno u procesu obrade i utvrđivanja usklađenosti sa Zakonom, a koji predstavljaju buduće investicije u gospodarstvo RH. Također, ministar Horvat je naglasio i veliku zainteresiranost za natječaje strukturnih fondova za koje, kroz posljednji natječaj, kroz samo 2 dana postoji iskaz investicijskog ciklusa na razini milijarde kuna. Ministar Horvat dotakao se i teme smanjenja poreznih nameta te napomenuo – “Uz umanjenje porezne presije moramo umanjiti i presiju doprinosa i neporeznih davanja. To su dva akcijska plana koja provodimo i koja planiramo provoditi u slijedeće 2 godine. Razliku između onoga što je obveza poslodavca u brutu i onoga što prima radnik u netu moramo dinamičije svesti na minimum”.

Na Konvenciji su tradicionalno dodjeljene i nagrade za najboljeg poduzetnika u kategoriji velikih poduzeća, srednjih proizvođača, malih i velikih izvoznike te u kategoriji najinovativnijeg izvoznika. Nagradu "Zlatni ključ" udruge Hrvatski izvoznici za najboljeg izvoznika 2017. godine u kategoriji velikih poduzeća dobila je Valamar Riviera, kod srednjih proizvođač fotonaponskih modula Solvis, a najbolji u kategoriji malih i mikro izvoznika je proizvođač peći i kotlova za pelete MCZ. Jadran Galenski laboratorij (JGL) je dobitnik u kategoriji najinovativnijeg izvoznika. 

 



Stranica