Ministar Horvat prisustvovao otvorenju novih poduzetničkih inkubatora

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/downloaded/Inkubatori_VPŽ naslovna.JPG
U Orahovici i Pitomači danas su i službeno otvorena dva novoizgrađena poduzetnička inkubatora, koji zajedno s nedavno otvorenim inkubatorom u Slatini čine Mrežu inkubatora Virovitičko–podravske županije. Ovaj projekt, ukupne vrijednosti gotovo 28 milijuna kuna, proveden je u sklopu poziva „Razvoj poslovne infrastrukture“ Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, putem kojeg je osigurano 20 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Sam projekt obuhvatio je ulaganje u izgradnju i opremanje poduzetničke potporne infrastrukture (PPI) u Orahovici i Pitomači te rekonstrukciju infrastrukture i prenamjenu zgrade u Slatini. Na taj način izgrađeno je i opremljeno 4169,98 m2 fizičke infrastrukture s ciljem stvaranja preduvjeta za razvoj malih i srednjih poduzeća te kako bi se povećala poduzetnička aktivnost, ali i otvorila nova radna mjesta.

Ovo je pokazatelj dobrog smjera Vlade i najbolja demografska mjera u sprječavanju odlaska mladih ljudi iz Hrvatske, a to je stvaranje kvalitetnog radnog mjesta i svih nužnih pretpostavki da se krene u posao“, istaknuo je tom prilikom ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, dodajući kako je dobrom međuresornom suradnjom i sinergijom za ove projekte osigurano 640 milijuna kuna, gotovo dvostruko više nego je prvotno bilo planirano. „Diljem Hrvatske gradimo i opremamo čak 46 ovakvih inkubatora u kojima započinju uspješne poduzetničke priče, a paralelno s time radimo i na opremanju 49 poduzetničkih zona potrebnom infrastrukturom koja će privlačiti nove investitore“, naglasio je ministar Horvat.

Iduće godine poduzetnicima na raspolaganju kreditni aranžmani s 0 posto kamate

Župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović prisjetio se prvog inkubatora koji je još 2013. godine izgrađen na području županije – u Virovitici, uz pomoć sredstava iz tadašnjih pretpristupnih fondova. „Taj je inkubator u samo nekoliko mjeseci bio popunjen te se ukazala za istim takvim prostorima izvan Virovitice. Zbog toga smo krenuli s inicijativom osnivanja i izgradnje novih inkubatora na području Pitomače, Orahovice i Slatine, jer i u ovim mjestima postoje mladi s kvalitetnim idejama, kojima je potrebna pomoć u pokretanju poslovanja i stasanju firme, a s obzirom na već iskazani interes, siguran sam da će i ovi inkubatori vrlo brzo biti ispunjeni do zadnjeg mjesta“, istaknuo je župan Andrović.

Također, tom je prigodom posebno naglasio kako Županija od iduće godine zajedno s HBOR-om pokreće novu kreditnu liniju u kojoj će kamatna stopa iznositi 2 posto, a nju će u potpunosti pokriti sama Županija. „Na ovaj način želimo mladim poduzetnicima pružiti priliku te ih potaknuti da ulažu te iskoriste kreditne aranžmane s kamatnom stopom od 0 posto. Dakle, uz svu potrebnu infrastrukturu i potporu koja im stoji na usluzi, jedino što nam treba su poduzetničke ideje, kojih sigurno ne manjka“, zaključio je Andrović.

U Hrvatskoj postoji perspektiva većeg gospodarskog rasta od 3 posto

Ovu inicijativu Županije posebno je pohvalio ministar Horvat, ističući kako se prije samo nekoliko godina sa skepsom gledalo na najave spuštanja kamata ispod 3 posto, no da je takva situacija danas postala realnost. „U 2020. želim vam još više hrabrosti, a svima nama još malo više optimizma, na koji imamo pravo. Putem fondova Europske unije hrvatskim poduzetnicima na raspolaganje smo stavili 634 milijuna kuna za inovacije, 770 milijuna kuna za istraživanje i razvoj, 100 milijuna kuna za integraciju mikro, malih i srednjih poduzeća s velikima, te natječaj od 250 milijuna kuna usmjeren na uvođenje novih tehnologija koja će pratiti razvoje industrije 4.0“, objasnio je Horvat te naglasio kako sve najavljene mjere u idućoj godini naprosto moraju dati toliko potreban vjetar u leđa poduzetnicima da rade, ulažu i otvaraju nova radna mjesta. „Želimo da na taj način cijelom hrvatskom gospodarstvu pružimo perspektivu većeg rasta od postojećih 3 posto. Mi s takvom stopom nismo zadovoljni, smatramo da se u Hrvatskoj može i više od toga i zato stvaramo ovakve pretpostavke koje će nam to i omogućiti. Siguran sam da smo svim ovim mjerama hrvatsko gospodarstvo uspjeli učiniti konkurentnim u odnosu na zemlje našega okruženja“, napomenuo je ministar.
 
 

Stranica