Ministar Horvat razgovarao o mjerama borbe protiv koronavirusa s ministrima gospodarstva država članica EU

Slika /arhiva_gospodarstvo/dokumenti/NSB neformani COMPET naslovna.png
Hrvatsko predsjedništvo EU u Zagrebu je organiziralo neformalnu videokonferenciju ministara država članica EU nadležnih za konkurentnost gospodarstva na kojoj se raspravljalo o mjerama koje se donose na nacionalnoj i europskoj razini, kako bi se suzbio negativan utjecaj pandemije COVID-19.
 
Nastavno na zaključke s prethodnog formalnog Vijeća za konkurentnost (COMPET), održanog 27. veljače u Bruxellesu, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat inicirao je video konferenciju ministara sa ciljem redovne koordinacije i dijeljenja informacija među državama članicama i institucijama EU, vezanim za gospodarske posljedice uzrokovane pandemijom virusa COVID-19.
Poseban naglasak u raspravi stavljen je na učinkovitost jedinstvenog tržišta u uvjetima pritiska vanjskih čimbenika, pri čemu je istaknuta potreba solidarnosti i suradnje među državama članicama. Zaključeno je kako bi daljnja fragmentacija jedinstvenog tržišta bila dodatna poteškoća nesmetanom kretanju roba i održavanju lanaca opskrbe.
 
Države članice su razmijenile i stavove o načinima osiguranja dostatne razine proizvodnih kapaciteta za medicinsku opremu kako bi se zadovoljile potrebe svih država članica. Pored toga, podijeljeni su i mehanizmi odgovora država članica u odnosu na gospodarske posljedice uzrokovane globalnom pandemijom te načinima omogućivanja nesmetane funkcionalnosti slobodnog kretanja roba u postojećim uvjetima. „U svim ovim poteškoćama posebno je važno pronaći zajedničke odgovore kako bi se gospodarstvenicima i poslovnim subjektima što prije omogućili prikladni alati, kao odgovor na postojeće stanje“, istaknuo je ministar Horvat.
 
Na sastanku se razgovaralo i o pojedinačnim mjerama koje su donesene u samim državama članicama te njihovoj kompatibilnosti s inicijativama dogovorenim na razini EU. U tom kontekstu, zaključeno je kako je bitno ostvariti sukladnost djelovanja da bi se poslala jasna poruka i što prije definirale temeljne potporne aktivnosti za oporavak europskih gospodarstava u budućnosti. Ministar Horvat još je jednom naglasio kako je glavni cilj ovog sastanka prenijeti tu poruku u sve države članice te umiriti građane i poduzetnice.
 
Važno je da u ovoj situaciji Komisija i države članice održavaju redovnu komunikaciju razmjenjujući sve relevantne informacije te koordiniraju mjere na europskoj i nacionalnoj razini kako bi se lakše borile protiv daljnjeg širenja virusa COVID-19 i time ograničili negativan utjecaj na gospodarstvo EU-a“, zaključio je Horvat.
 

Stranica