Ministar Horvat sudjelovao na 13. simpoziju o sustavu vođenja EES-a

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/13. simpozij o sustavu vođenja EES-a_5.jpg

 

U Rovinju se ovih dana održava sada već tradicionalni simpozij koji obrađuje aktualne teme vezane uz vođenje i razvoj elektroenergetskog sustava te tržište električnom energijom – 13. simpozij o sustavu vođenja EES-a, u organizaciji hrvatskog ogranka Međunarodnog vijeća za velike elektroenergetske sustave HRO CIGRÉ. Tako se na jednom mjestu okupilo više od 500 sudionika, predstavnika najvećih tvrtki iz segmenta energetike poput HEP-a, HOPS-a, Končara, Dalekovoda, ABB-a, Siemensa i drugih. Među brojnim uzvanicima, Simpoziju su prisustvovali ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, župan Istarske županije Valter Flego, predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić, predsjednik Upravnog vijeća HERA-e Tomislav Jureković, član Uprave HOPS-a Zlatko Visković, predsjednik Hrvatske komore inženjera elektrotehnike Živko Radović, predstavnik CIGRE iz BiH Edhem Bičakčić, predsjednica Uprave SIEMENS-a Medeja Lončar, predsjednik HO CIRED-a Kažimir Vrankić, član Uprave Končara, kao zlatnog sponzora, Miroslav Poljak, te mnogi drugi uzvanici i brojni gosti.

Prilagodba novim tehnologijama i trendovima je neizbježna

 „Ove je godine naglasak stavljen na primjenu naprednih tehnologija i rješenja za unaprjeđenje sigurnosti vođenja elektroenergetskog sustava te izazovima razvoja elektroenergetskog sustava i tržišta“, objasnio je prilikom svečanosti otvorenja simpozija predsjednik HRO CIGRE Mario Gudelj. Dodao je kako je glavni cilj i svrha ovog skupa omogućiti razmjenu znanja i stečenih iskustava između operatora sustava, proizvođača, tržišnih sudionika, operatora tržišta, konzultanata, znanstvenih i obrazovnih ustanova, ministarstava i regulatornih agencija. Uz njega, svim prisutnima na samom početku obratili su se i ostali predstavnici udruge HRO CIGRÉ, ujedno i članovi Organizacijskog odbora simpozija, Stjepan Sučić, Mladen Zeljko, Tomislav Plavšić, te Božidar Filipović-Grčić. Također, prigodne govore održala su i oba ministra, u kojima je posebno istaknuta nužnost prilagodbe novim tehnologijama i trendovima. „Napominjem već neko vrijeme da 2019. godinu moramo početi percipirati kao godinu digitalne transformacije Hrvatske, u kojoj ćemo uvesti brojne promjene koje su naprosto nužne kako bi naše gospodarstvo moglo ostvariti nove stope rasta. Svi ovdje prisutni digitalizaciju već živite, te je za vas ovaj proces jedna normalna stvar. No, takav način razmišljanja moramo proširiti na sve druge djelatnosti i sfere života u Hrvatskoj“, naglasio je ministar Horvat te poželio uspješan rad svim sudionicima simpozija. S njegovom se konstatacijom složio i ministar Ćorić, koji pak je dodao kako Hrvatsku čeka jedno zanimljivo i izazovno razdoblje, u kojem će se morati prilagoditi zahtjevima 4. industrijske revolucije u koju je svijet duboko zakoračio. „Proces digitalizacije je nešto što se ni u jednom segmentu naše ekonomije ne može i ne smije zanemariti. U našem ministarstvu aktivno radimo na pripremi nove Strategije energetskog razvoja RH koje će biti prilagođeno novim trendovima i okolnostima, te će ovaj simpozij biti odlična prilika za raspravu o svim temama i aktualnostima koje stoje pred nama“, rekao je ministar Ćorić te izrazio zadovoljstvo činjenicom da energetski sustav u Hrvatskoj predstavlja jedan stabilan sektor koji se kontinuirano razvija.

Prilikom same svečanosti otvorenja, uručena je i posebna nagrada za životno djelo dr. sc. Goranu Graniću za sav doprinos pružen u stvaranju i radu HRO CIGRÉ. Dr. Granić ujedno je održao i prigodno predavanje na temu upravljanja budućim energetskim razvojem, dok je nešto kasnije održan i okrugli stol na temu digitalizacije elektroenergetskog sustava.



Stranica