Ministar Zmajlović na manifestaciji Škraping Tkon - otok Pašman 2014.

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/548afaa1b2afe.JPG

'Užurbani ritam života često nam ne ostavlja mnogo vremena za bavljenje sportom ili barem šetnju i boravak na svježem zraku u prirodi. Provesti vrijeme u prirodi neprocjenjiv je doživljaj i vrijednost koju trebamo što više poticati u našim životima. Prema istraživanju znanstvenika sa Harvarda samo 15-ak minuta žustrog hodanja dnevno može produžiti životni vijek za dvije godine, a svaka dodatna minuta kretanja ili tjelovježbe znači još bolje efekte po zdravlje i dugovječnost. Danas je ovdje mnogo sportaša i rekreativaca koji će sudjelovati u napornim utrkama, a najmanje što mi ostali možemo učiniti za svoje zdravlje jest da prošetamo otokom i usput uživamo u prirodi.' – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović koji je danas u sudjelovao na manifestaciji Škraping Tkon-otok Pašman 2014.

U sklopu manifestacije Škraping održan je 5. Sajam otočnih proizvoda, ekološke akcije čišćenja okoliša i podmorja otoka Pašmana, a središnji dio manifestacije jest jedinstvena internacionalna trekking utrka po oštrom otočkom kamenju koja spada u vrstu ekstremnih sportova.

U sklopu Škrapinga organiziraju se tri utrke; Ultra u duljini 40 kilometara koja je namijenjena iskusnim sportašima, Light duljine 20 kilometara koja upoznaje sudionike sa starinama i ljepotama Pašmana, a tu je i Đir, utrka u duljini 10 kilometara koje se može proći trčeći ili hodajući i usput uživajući na svježem zraku i otočkim ljepotama.

'Ova manifestacija je izvrstan spoj zdravog života i turističke promidžbe otoka. Na Škrapingu su na najbolji način objedinjene vrijednosti za koje se zalažemo, a to je stavljanje prirode u funkciju razvoja, posebice turizma i pratećih sadržaja. Ovo je za nas najbolji primjer održivog razvoja. Želim vam što bolje rezultate, ali, prije svega, da danas uživate u odličnoj atmosferi, druženju i ljepotama Pašmana.' – rekao je ministar Zmajlović uoči početka utrka te je sa načelnikom Općine Tkon Goranom Mušćetom označio start za utrke u kategorijama Light i Đir.

Atraktivne utrke i bogati popratni program privlače brojne natjecatelje i goste iz Hrvatske i inozemstva, a ove ih se godine na Pašmanu okupilo više od 1000. Na utrci je sudjelovala i peteročlana ekipa Ministarstva zaštite okoliša i prirode i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Organizatori Škrapinga su Općina Tkon, Javna komunalna ustanova Prvenj, Turistička zajednica Općine Tkon i Atletski klub 'Soline' iz Biograda na moru, a održava se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstva turizma, Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Zadarske županije.



Stranica