Ministar Zmajlović na otvorenju nove pješačke staze vrijedne 1,2 milijuna kuna u NP Paklenica

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/548ac35fe69d8.jpg

'Strategija ministarstva je stavljanje zaštićenih područja u funkciju razvoja. Održivog razvoja koji je prijateljski prema prirodi, ne ugrožava temeljne fenomene, ali omogućuje razvoj cijele regije oko njih. Za rast i razvoj potrebno je prvo ulagati. Ministarstvo je 2012. i 2013. godine u infrastrukturne projekte u zaštićenim područjima uložilo 115 milijuna kuna. Ove i sljedeće planiramo još 120 milijuna, a do kraja 2020. godine iz strukturnih fondova planiramo povući ostatak do 800 milijuna kuna.' – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović na otvaranju nove pješačke staze u Nacionalnom parku Paklenica.

U Nacionalnom parku Paklenica realiziran je projekt uređenja nove pješačke staze uz istočnu stranu potoka Velika Paklenica. Ministarstvo je projekt financiralo sa 1.250.000 kuna kroz 'Projekt integracije u EU Natura 2000'.

Staza počinje kod južnog ulaza u Nacionalni park te se u dužini 1506 metara proteže duž kanjona Velike Paklenice. Uz stazu su postavljene i poučne table, a osiguran je i prostor na kojemu se mogu održavati učionice u prirodi.

Nova staza posjetiteljima omogućuje jedinstveni doživljaj ljepote kanjona Paklenice, a zahvaljujući sustavu signalizacije i poučnim tablama i upoznavanje sa prirodnim vrijednostima parka.

Staza je veoma bitna za NP Paklenicu i stoga jer je do sada do kanjona Velike Paklenice vodila samo glavna cesta za promet vozila, kojom su išli i pješaci, te im je na ovaj način uz bolji doživljaj prirodnih ljepota parka osigurana i veća sigurnost.

U Nacionalnom parku Paklenica u pripremi je i projekt uređenja Posjetiteljskog centra 'Paklenica' vrijedan oko 15 milijuna kuna, a koji će do kraja 2014. godine biti prijavljen za financiranje iz EU fondova.

Posjetiteljski centar 'Paklenica' bit će uređen u tzv. tunelima, bivšem atomskom skloništu čiju je izgradnju jugoslavenska vojska u kanjonu Velike Paklenice započela još 1950. godine, no nikada nije do kraja dovršeno. Objekt ima oko 2000 m2. Do sada su u tom objektu odrađeni svi grubi radovi, dovedena je komunalna infrastruktura do objekta, prve faze instalacija, a u rad je puštena trgovina i sanitarni čvor u južnom dijelu objekta.

U sklopu Posjetiteljskog centra „Paklenica“ u objektu će se urediti glavna prezentacijska dvorana s pristupnim hodnicima te izlaznim dijelom u kojemu je predviđen prostor za suvenirnicu, ugostiteljski objekt, prostorije za Hrvatsku gorsku službu spašavanja s priručnom ambulantom hitne pomoći te upravom objekta. Okolni zidovi multimedijalne dvorane uredit će se u stilu umjetne stijene koja će se koristiti za vrijeme kada dvorana nije popunjena, a vremenski uvjeti ne dopuštaju penjanje na prirodnim stijenama. U dvije velike dvorane u objektu bit će smješteni stalni i promjenjivi postav posjetiteljskog centra.

Realizacija ovih projekata u Nacionalnom parku Paklenica otvorit će mogućnosti za daljnji razvoj turističkih i pratećih djelatnosti na ovom području.

'Želimo podići razvojni potencijal svih naših zaštićenih područja. Zato ulažemo u posjetiteljsku infrastrukturu, a, također, i u vizualnu prepoznatljivost zaštićenih područja te svih 19 nacionalnih parkova i parkova prirode objedinjujemo pod zajednički brend „Parkovi Hrvatske“. Novi vizualni identitet omogućit će bolju turističku promociju svih parkova na globalnoj razini. Ulaganja u posjetiteljsku infrastrukturu i brendiranje još će više podignuti njihov potencijal i omogućiti da parkovi postanu generatori razvoja ne samo lokalnih krajeva nego i širih regija.' – istaknuo je ministar Zmajlović.



Stranica