Ministar Zmajlović na sastanku Vijeća Europske unije za okoliš

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/548aefae82f52.jpg

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović danas sudjeluje na sastanku Vijeća Europske unije za okoliš koji se održava u Bruxellesu. Na prvom sastanku koji se održava pod grčkim predsjedanjem uz ministre za okoliš zemalja članica sudjeluju i europski povjerenik za okoliš Janez Potočnik, europska povjerenica za klimu Connie Hedegaard i europski povjerenik za zdravlje Tonio Borg.

Ključne teme sastanka o kojima će ministri raspravljati su Okvir politike za klimu i energiju od 2020.-2030. godine, mogućnost da države članice EU-a ograniče ili zabrane uzgoj GMO-a na svojemu teritoriju, te 'Ozelenjivanje Europskog semestra'.

Okvirom politike za klimu i energiju od 2020.-2030. godine potiče se stalni napredak prema niskougljičnom gospodarstvu te konkurentnom i sigurnom energetskom sustavu.

Europska komisija predlaže da se do 2030. godine u EU smanje emisije stakleničkih plinova za 40 % ispod razine iz 1990. godine te da se udio obnovljivih izvora energije poveća za barem 27 %. Poboljšanje energetske učinkovitosti također je jedan od ključnih stupova Okvira politike za klimu i energiju od 2020.-2030. godine. Glavna rasprava vodit će se o dva pitanja, donosi li Okvir odgovarajuću ravnotežu između ambicija za smanjenje emisija stakleničkih plinova i fleksibilnosti država članica da definiraju najprikladnije načine za prijelaz na niskougljično gospodarstvo, te koje bi aspekte trebalo dodatno raspraviti i definirati kao prioritete.

Ministri će potom razmijeniti stajališta o pitanju GMO uzgoja, odnosno, Prijedlogu Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća kojim se izmjenjuje i dopunjuje postojeća Direktiva vezano za mogućnost da države članice ograniče ili zabrane uzgoj GMO-a na svom teritoriju.

Na sastanku Vijeća ministri će razmijeniti mišljenja i na temu 'Ozelenjavanje Europskog semestra'. Europski semestar je instrument fiskalnog nadzora i koordinacije ekonomskih politika država članica s ekonomskom politikom EU-a temeljenog na strategiji Europa 2020 i usmjerenoj ka postizanju održivog razvoja.

Europska komisija je 13. studenog 2013. godine predstavila Godišnji pregled rasta za 2014. godinu. U njemu se daje pregled gospodarske i socijalne situacije u Europi te se utvrđuje široke političke ciljeve na razini EU-a za 2014. godinu. Navodi se da se pozornost treba usmjeriti na rješavanje trajne gospodarske krize te da akcije kojima će se odgovarati na postojeće izazove trebaju stimulirati održivi razvoj.

Na Vijeću Europske unije za okoliš, među ostalim, bit će iznesene informacije i o programu 'Čisti zrak za Europu', potrebi razvijanja akcijskog plana u borbi protiv nezakonite trgovine divljim vrstama te stanju ratifikacije drugog obvezujućeg razdoblja Kyotskog protokola.



Stranica