Ministar Zmajlović o dogovoru o suradnji NP-a Mljet i Dubrovačke biskupije i ulaganjima u park

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/548957380eafb.JPG

'Drago mi je da su uprava parka i biskupija uspjeli postići nagodbu i da su našli zajedničko rješenje na dobrobit svih. Otočić sveta Marija ponovno je otvoren posjetiteljima. Još važnije, ovim dogovorom otvorile su se mogućnosti za razvoj parka. Do sljedeće sezone planira se realizacija projekta izgradnje Velikog mosta. U pripremi je projekt obnove i uređenja zone pristaništa. Procijenjena vrijednost ove dvije investicije je 7 milijuna kuna. Osim toga, u suradnji sa biskupijom planira se i obnova samostana te uređenje poučne staze oko Otočića sveta Marija.' – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović koji se danas u Dubrovniku sastao sa dubrovačkim biskupom msgr. Matom Uzinićem.

Nakon sastanka sa dubrovačkim biskupom msgr. Matom Uzinićem ministar Mihael Zmajlović je s Martom Sršen Stražičić, ravnateljicom Nacionalnog parka Mljet, održao konferenciju za medije na kojoj je objavio da je postignut dogovor između Javne ustanove Nacionalni park Mljet i Dubrovačke biskupije vezano uz neriješena pitanja koja su se, između ostaloga, ticala obilaska Otočića sveta Marija. Ministar je potom obišao NP Mljet.

Postignuto rješenje je na dobrobit Nacionalnog parka Mljet i njegovih posjetitelja, Dubrovačke biskupije i lokalne zajednice jer će omogućiti daljnji razvoj ne samo parka nego cijeloga kraja u kojemu se nalazi.

'Drago nam je da je između Dubrovačke biskupije i trgovačkog društva OTOK d.o.o., čiji je osnivač i vlasnik Dubrovačka biskupija, i Javne ustanove Nacionalni park Mljet zaključen Ugovor o poslovnoj suradnji za 2014. godinu. Tim ugovorom regulirani su međusobni odnosi u svezi s organizacijom prihvata posjetitelja i razgledanja Otočića svete Marije unutar područja Nacionalnog parka Mljet, te visine naknade za pruženu uslugu, a sve kako bi se učinio dostupnim javnosti Otočić svete Marije sa sklopom crkve, samostana i pomoćnih objekata.' – izjavio je ekonom Dubrovačke biskupije Marijo Dominiković.

Osim ponovnog otvaranja Otočića sveta Marija za posjetitelje, stvorene su i pretpostavke za buduću suradnju i ulaganja u zajedničke projekte i unaprjeđenje posjetiteljske infrastrukture u Nacionalnom parku Mljet.

'Za projekte koji se realiziraju na crkvenom zemljištu Nacionalni park Mljet treba ishoditi suglasnost Dubrovačke biskupije, što je i dogovoreno. Stoga Nacionalni park Mljet u suradnji sa Biskupijom kao vlasnikom većeg dijela zemljišta, kreće u realizaciju nekoliko važnih infrastrukturnih projekata. To su projekt izgradnje Velikog mosta vrijednog nešto više od 2 milijuna kuna čija se realizacija očekuje do početka sljedeće sezone. U pripremi je projekt obnove i uređenja zone pristaništa, koji uključuje uređenje samog pristaništa za brodove, posjetiteljskog centra, upravnog objekta i pratećih sadržaja. Vrijednost projekta procjenjuje se na do 5 milijuna kuna, a prema planu projekt će se realizirati tijekom 2015. i 2016. godine.' – istaknula je ravnateljica NP Mljet, Marta Sršen Stražičić.

U suradnji sa Dubrovačkom biskupijom planira se i obnova i rekonstrukcija benediktinskog samostana te uređenje poučne staze oko Otočića sveta Marija.

'Ulaganja u zaštićena područja prioritet su Ministarstva zaštite okoliša i prirode. S ponosom možemo reći da je u zadnjih nekoliko godina u zaštićena područja ulaže više nego u prethodnim desetljećima. Osim ulaganja u posjetiteljsku infrastrukturu intenzivno se radi i na projektima energetske učinkovitosti, a ulaže se i u vizualnu prepoznatljivost zaštićenih područja. Svih 19 nacionalnih parkova i parkova prirode objedinjuje se pod zajednički brend 'Parkovi Hrvatske' što će omogućiti bolju turističku promociju parkova na globalnoj razini.' - istaknuo je ministar Zmajlović.

Rast i razvoj ne mogu se ostvariti bez ulaganja. Ministarstvo je 2012. i 2013. godine u infrastrukturne projekte u zaštićenim područjima uložilo 115 milijuna kuna. Ove i sljedeće godine planira se još 120 milijuna kuna, a do kraja sljedećeg financijskog razdoblja, do 2020. iz strukturnih fondova želimo povući ostatak do 800 milijuna kuna. Ta sredstva koristit će i NP Mljet.

Realizacija projekata u Nacionalnom parku Mljet primjer su projekata koji će otvoriti mogućnost za daljnji razvoj turističkih i pratećih djelatnosti na cijelom ovom području.



Stranica