Ministar Zmajlović o ekonomskom i ekološkom aspektu gospodarenja otpadom

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/548afae7b9a6e.JPG

'Zašto inzistiramo na dosljednoj primjeni zakona? Zato što to daje konkretne rezultate: studija Europske komisije iz 2012. godine pokazuje da kad bi se u EU primijenili svi propisi vezani uz otpad, osim godišnje uštede od 72 milijarde eura, direktni prihodi u sektoru upravljanja otpadom i recikliranjem porasli bi za 42 milijarde eura, a do 2020. stvorilo bi se 400.000 novih radnih mjesta.' – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović koji je danas sudjelovao na konferenciji za novinare Poslovnog dnevnika na kojoj je najavljena jednodnevna stručno-poslovna konferencija 'Gospodarenje otpadom/Waste Expo 2014.' koja će se održati 12. ožujka u Zagrebu.

Ministar Zmajlović naglasio je da je gospodarenje otpadom jedno od prioritetnih pitanja kojima se u ovom trenutku u Hrvatskoj bavimo. To je gospodarsko pitanje, pitanje stvaranja radnih mjesta i racionalnog gospodarenja vrijednim sirovinama i resursima i pitanje kvalitete života.

Hrvatska do kraja 2018. godine mora uvesti cjeloviti sustav gospodarenja otpadom. Tradicionalni linearni sustav gospodarenja otpadom kakav sada imamo počiva na principu uzmi-napravi-baci: sirovine iskopavamo ili uvozimo, proizvode proizvedemo, iskoristimo i bacimo.


 Prema podacima Europske komisije čak 80 % proizvoda koristimo samo jednom i bacimo, znači da se sirovine iskopaju ili uvezu, proizvodi izrade, iskoriste i bace.

Za razliku od toga, cjeloviti sustav gospodarenja otpadom je cirkularan. Temelji se na tomu da otpad jedne industrije postane sirovina druge.

Prioritetni ciljevi koje smo zacrtali i u Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, a proizlaze i iz pristupnih pregovora s Europskom unijom su uvođenje primarne selekcije, izgradnja centara za gospodarenje otpadom, sanacija i usklađivanje postojećih odlagališta otpadom i zatvaranje neusklađenih.

'Za ostvarenje tih ciljeva Hrvatska će na raspolaganju imati 4,5 milijardi kuna iz europskih fondova. To je iznos koji je, prema još uvijek radnoj verziji, predviđen samo za projekte iz gospodarenja otpadom u novom Operativnom programu „Zaštita okoliša“ za razdoblje od 2014. do 2020.' – zaključio je ministar Zmajlović.

Ministar je pozdravio inicijativu Poslovnog dnevnika da organizira konferenciju 'Gospodarenje otpadom/Waste Expo 2014.' naglasivši da je, da bi sustav cjelovitog gospodarenja otpadom uistinu zaživio, svi dionici moraju biti informirani i preuzeti svoj dio obaveza.



Stranica