Ministar Zmajlović obišao radove u tunelima Nacionalnog parka Paklenica

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/55af715f29cf6.jpg

'U Nacionalnom parku Paklenica u tijeku je jedan od najvećih projekata koji trenutno realiziramo u zaštićenim područjima. Park će u podzemnim tunelima dobiti novi posjetiteljski centar s brojnim zanimljivim sadržajima među kojima će biti i umjetna stijena za penjanje. To je važno za obogaćivanje ponude parka i privlačenje novih gostiju, budući da 40% posjetitelja Paklenice čine upravo penjači. Korist od ulaganja u zaštićena područja imaju i lokalna gospodarstva kroz mogućnost plasiranja turističkih usluga i poljoprivrednih proizvoda turistima. Tako stvaramo nova zelena radna mjesta i omogućujemo održivi zeleni turizam' – izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović nakon današnjeg obilaska radova u podzemnim tunelima u Nacionalnom parku Paklenica.

Ministar je radove obišao s ravnateljem NP Paklenica Zlatkom Marasovićem te je potom sudjelovao u pokaznoj vježbi spuštanja sa stijene s pripadnicima Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS).

Dosad je u radove na tunelima uloženo gotovo 20 milijuna kuna, u ovom trenutku traju radovi vrijedni gotovo 10 milijuna, a preostalih 10 milijuna potrebnih za dovršetak projekta planira se povući iz EU fondova. Trenutno traju građevinski radovi koje financiraju Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (80%) i NP Paklenica (20%). Završetak radova prve faze očekuje se krajem ove godine.

Projekt čija se ukupna vrijednost procjenjuje na 40 milijuna kuna je najveće i najznačajnije je ulaganje u NP Paklenica od njegovog osnutka. Podzemne tunele sagradila je tadašnja vojska JNA pedesetih godina prošlog stoljeća za, pretpostavlja se, sigurnosne potrebe Josipa Broza Tita u najvećoj tajnosti te su nakon Staljinove smrti zazidani ulazi i tek nakon Domovinskog rata tuneli su otkriveni te stavljeni na raspolaganje parku. Osim atraktivnih suvremenih posjetiteljskih sadržaja uredit će se i multifunkcionalne dvorane, u funkciju će se staviti i nekoliko HGSS ambulanti pa će se i sigurnost posjetitelja dodatno povećati.

'Posljednjih godina intenzivno radimo na poboljšanju posjetiteljske infrastrukture parka kako bi privukli nove goste bez da ugrozimo prirodne znamenitosti. Ovo je najveće ulaganje u park od njegovog osnutka 1949. godine. Centar će imati više od 2000 kvadrata atraktivnog prostora bogatog sadržajima. Tako stvaramo uvjete za dolazak gostiju i za vrijeme velikih vrućina, hladnoća i kiša. Provodimo i druge projekte, a jedan od njih je i gradnja nove pristupne ceste parku koja će smanjiti broj vozila na području parka' – izjavio je ravnatelj NP Paklenica Zlatko Marasović dodavši da je park lani posjetilo rekordnih 122.000 posjetitelja.

Nakon obilaska radova ministar je s pripadnicima HGSS-a sudjelovao u pokaznoj vježbi penjanja na stijene te se i sam okušao u ovom adrenalinskom sportu.

U Paklenici ima oko 400 opremljenih i uređenih smjerova za penjanje. Najveći broj penjača dolazi u svibnju kada se održava tradicionalni Međunarodni susret penjača koji u prosjeku okupi od 5000 do 7000 penjača. O sigurnosti posjetitelja brine i HGSS. Po četiri pripadnika HGSS-a dežura tijekom tjedna, a preko vikenda ima ih osam. Kada se urede podzemni tuneli HGSS-ovci dobit će dvije ambulante čime će se povećati i razina sigurnosti posjetitelja.

U posljednje tri godine u zaštićenim područjima pokrenuti su projekti vrijedni 400 milijuna kuna, a u pripremi su ulaganja vrijedna 550 milijuna koja će se sufinancirati novcem iz EU fondova.



Stranica