Ministar Zmajlović održao sastanak s gradonačelnikom Mirkom Dusparom

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/548aeb2e1fee5.jpg

'Partnerski odnos gradova s ministarstvom i fondom važan je za ostvarivanje dobrih projekata u gradovima i općinama. To pokazuje i upravo potpisan ugovor za novu mjernu postaju u Slavonskom Brodu i završetak prve faze sanacije odlagališta Vijuš, koji će oboje doprinijeti rješavanju aktualnih problema u tom gradu' – izjavio je danas ministar Zmajlović nakon održanog sastanka s gradonačelnikom Slavonskog Broda Mirkom Dusparom.

Na sastanku je gradonačelnik Duspara izvijestio ministra o napretku koji je učinjen na projektu sanacije odlagališta komunalnog otpada Vijuš, a na kojem su upravo završeni radovi na sanaciji prve faze. Vrijednost te investicije je 4,6 milijuna kuna, a Ministarstvo je radove sufinanciralo putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 50%.

Saniranjem u ovoj fazi izgradile su se četiri plohe za odlaganje, sabirni bazen za procjedne vode, uređeno je tijelo odlagališta s postojećim otpadom te je na taj način odlagalište usklađeno i adekvatno za odlaganje otpada. Gradonačelnik Duspara je istaknuo kako se nastavak radova na sanaciji očekuje ove godine, a kako bi odlagalište bilo u potpunosti sanirano u zakonski predviđenom roku do 2018. godine.

'Građani Slavonskog Broda zaslužuju čist okoliš i uređen sustav gospodarenja otpadom. Naš je zadatak da im to omogućimo, koristeći sve dostupne resurse, uz što manje financijsko opterećenje samih građana. Na tom putu ministarstvo i fond su nam važan partner.' – izjavio je gradonačelnik Duspara.

Ministar Zmajlović istaknuo je važnost sanacije odlagališta i uređenja sustava gospodarenja otpadom u Slavonskom Brodu, kao i djelovanje na smanjenje svih ostalih mogućih onečišćivača, a u svjetlu problema onečišćenja zraka u tom gradu.

Nastavno na tu temu ministar Zmajlović je obavijestio gradonačelnika Dusparu kako je upravo prije dva dana potpisan ugovor s tvrtkom ECOINA za uspostavu druge stalne mjerne postaje za praćenje kvalitete zraka u Slavonskom Brodu. Vrijednost ponude je 1.539.046,25 kn, a sredstva je prije više od godinu dana Ministarstvo osiguralo putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. U tom vremenu, uz ovaj natječaj, bila su raspisana dva natječaja koja su poništena zbog utvrđenih propusta u ponudama ili nedostataka u dostavljenoj dokumentaciji ponuditelja.

Druga stalna mjerna postaja mora biti puštena u rad u roku od 90 dana od dana potpisa ugovora, nakon čega slijedi probni rad od 15 dana, što znači da puštanje u rad nove mjerne postaje možemo očekivati krajem travnja. Do tada, s mjerenjima će i dalje nastaviti pokretna mjerna postaja, za što su osigurana dodatna sredstva Fonda. Podaci o mjerenjima s pokretne postaje dostupni su u sklopu podataka Državne mreže za praćenje kvalitete zraka na stranicama Ministarstva zaštite okoliša i prirode www.mzoip.hr.



Stranica