Ministar Zmajlović predstavio jedinstveni vizualni identitet zaštite prirode 'Parkovi Hrvatske'

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/54914d511e13c.jpg

'Očuvana priroda i bioraznolikost zasigurno su naš ogroman potencijal. Na to bogatstvo imamo pravo biti ponosni i imamo pravo i obavezu raditi na tome da se Hrvatsku vidi kao ekološki vrt Europe. Istovremeno imamo i obavezu pretvoriti taj potencijal u gospodarski rast i razvoj. I to takav koji je dugoročno održiv i prijateljski prema prirodi. U protekle dvije godine uložili smo preko 115 milijuna kuna u zaštićena područja. Ove i sljedeće u pripremi su projekti vrijedni 120 milijuna, a do kraja 2020. iz strukturnih fondova povući ćemo ostatak do 800 milijuna kuna. Dio sustavnog plana razvoja je i stvaranje jakog brenda 'Parkovi Hrvatske' koji će uz ova silna ulaganja obaviti ključnu ulogu u promociji.' – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović koji je predstavio novi vizualni i identitet zaštite prirode u Republici Hrvatskoj.

Svih 8 nacionalnih parkova i 11 parkova prirode objedinjuje se pod zajednički vizualni identitet 'Parkovi Hrvatske' čime je stvorena mogućnost da se gradi jedinstveni i snažni brend.

Krovni vizualni identitet 'Parkovi Hrvatske' osmišljen je kroz provedbu Ugovora o dizajnu i interpretaciji prirode u sklopu 'Projekta integracije u EU Natura 2000'.

Osnova za ovaj projekt je Zakon o zaštiti prirode koji je uveo značajna poboljšanja u sustavu upravljanja parkovima s mjerama za kreiranje i provođenje jedinstvene politike upravljanja zaštićenim područjima na nacionalnoj razini. Jedna od mjera u Zakonu je i stvaranje zajedničkog vizualnog identiteta zaštite prirode i samih parkova.

Novi grafički jezik obuhvatio je identitete 19 nacionalnih parkova i parkova prirode kao i krovni vizualni identitet 'Parkovi Hrvatske'.

Grupni vizualni identitet je osmišljen tako da svaki pojedinačni identitet funkcionira zasebno, ali su svi izvedeni istim grafičkim jezikom i proizlaze iz krovnog znaka zaštite prirode.

Znakovi parkova figurativni su motivi koji predstavljaju najprepoznatljivije elemente pojedinog parka. Primjerice lički medvjed kao simbol Plitvičkih jezera, slapovi Krke, vuk Velebita, orao štekavac Kopačkog rita.

Osmišljavanje grupnog vizualnog identiteta tako da svaki pojedinačni znak funkcionira zasebno, ali su svi izvedeni istim grafičkim jezikom, pokazalo se uspješnom praksom u mnogim zemljama.

Potencijal zaštićenih područja prepoznali su i hrvatski građani.

U istraživanju stavova i informiranosti o zaštiti prirode provedenom početkom 2013. na uzorku od 4300 građana starijih od 15 godina, 62% građana navelo je očuvanu prirodu jednom od temeljnih vrijednosti koje Hrvatska posjeduje a čak 69% smatra da je zaštita prirode predstavlja priliku za gospodarski razvoj.

'Parkove će se po prvi puta jasno vizualno komunicirati kao dio iste priče, priče o ekološkom vrtu Europe. Ulaganja u infrastrukturu i sustavna promocija omogućiti će parkovima da ispune svoj potencijal i postanu generatori održivog razvoja šireg područja.' – istaknuo je ministar Zmajlović.

Kako bi se dodatno osnažio jedinstveni sustav upravljanja zaštićenim područjima, u sklopu novog vizualnog identiteta razvijen je i jedinstveni sustav signalizacije i interpretacije na otvorenom koji će posjetiteljima omogućiti bolje snalaženje i upoznavanje sa znamenitostima parkova.

Ulaganja u infrastrukturu uključuju poučne staze, ali i objekte poput informacijsko-edukacijskih centara te centara za prihvat i smještaj posjetitelja u znanstvene i edukativne svrhe.

Projekt će se zaokružiti i izradom jedinstvene internetske stranice 'Parkovi Hrvatske', mobilne aplikacije 'Parkovi Hrvatske', te uvođenjem on-line prodaje ulaznica i prodaje suvenira putem internetske trgovine.

Jedinstveni brend stvorit će sinergiju kod promocije što će rezultirati neusporedivo većom prepoznatljivošću zaštićenih područja u Hrvatskoj.

Sve to će omogućiti parkovima da ispune svoj potencijal i postanu generatori održivog razvoja koji će uz mjere zaštite osigurati veću kvalitetu života građana.


Prezentacijski centri (pdf)

 



Stranica