Ministar Zmajlović predstavio odluku vezano uz unaprjeđenje rada Parka prirode Vransko jezero

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/548aedebbcf2e.JPG

'Prihvaćamo s velikom zahvalnošću ponudu načelnika Općine Tisno Ivana Klarina da se Parku prirode Vransko jezero na raspolaganje stavi prostor u Betini. U tom prostoru koji je na izuzetnom mjestu, frekventnom i reprezentativnom, uredit će se prezentacijski centar za Parkove Hrvatske s naglaskom na područja u neposrednoj blizini, Park prirode Vransko jezero i Nacionalni park Kornati. Želimo povezati sve nacionalne parkove i parkove prirode u jednom zajedničkom brendu 'Parkovi Hrvatske'. Osim za samo Vransko jezero, to će biti velika korist i za sveukupna zaštićena područja.' – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Ministar Zmajlović koji je u Šibeniku objavio odluku vezano uz unaprjeđenje rada Parka prirode Vransko jezero.

Park se teritorijalno nalazi na području Zadarske i Šibensko-kninske županije.

U Betini na otoku Murteru, na području Općine Tisno, nalazi se jedan od ulaza u park - 'Prosika'. Načelnik Općine Tisno Ivan Klarin u prosincu 2013. godine u ministarstvu je predstavio inicijativu da se poradi na podizanju kvalitete ponude, pojača promocija i općenito unaprijedi rad Parka prirode Vransko jezero te je u Betini ponudio objekt za uređenje prezentacijskog centra.

Stručno povjerenstvo Ministarstva zaštite okoliša i prirode razmotrilo je prijedloge, obišlo lokacije parka i izradilo analize na temelju kojih je donesena ovakva odluka. Lokacija i sadržaj prostora omogućit će da se na najbolji način iskoristi potencijal brojnih turista na otoku Murteru i da ih se animira na posjet Vranskom jezeru.

Na ulazu u park 'Prosika' u narednom razdoblju ponudit će se novi atraktivni sadržaji koji mogu pomiriti zahtjeve i navike turista koji dolazi na Murter i koji prepoznaje jedinstvenost Vranskog jezera, poput primjerice biciklističkih tura, vožnji brodom ili dodatnih turističko-ugostiteljskih atrakcija. O svim sadržajima, gosti će informacije dobiti u prezentacijskom centru u Betini.

Planira se da se u kratkoročnom razdoblju od godine dana sjedište Parka prirode Vransko jezero iz Biograda na moru preseli na lokalitet Crkvine u neposrednu blizinu ornitološkog rezervata na području napuštenog kampa, a sve u skladu s prostornim planom PP Vransko jezero koji je donesen u svibnju 2012. godine. Kako se park prirode Vransko jezero specifično nalazi na području dviju županija, centar u Betini biti će središnji centar za područje Šibensko-kninske županije.

'Ovim želimo unaprijediti brigu o parku, omogućiti njegovu valorizaciju, kvalitetnije upravljanje i nove sadržaje. Park prirode Vransko jezero zaslužuje da se iskoriste njegovi potencijali.' – istaknuo je ministar Zmajlović.

Vransko jezero, čija zabilježena preletnička populacija selica iznosi čak 140 vrsta, od velike je međunarodne važnosti kao odmorište i hranilište ptica.

Vrijednost ovog poplavnog područja obraslog visokom trskom, prepoznata je još 1983. godine kada je sjeverozapadni dio proglašen Ornitološkim rezervatom, a cijelo Vransko jezero Europski važnim područjem za ptice. Park prirode Vransko jezero uvršten je na popis močvarnih područja od međunarodne važnosti Ramsarske konvencije, a prostire se na teritoriju dviju županija, Zadarske i Šibensko-kninske.



Stranica