Ministar Zmajlović predstavio projekte vrijedne preko 30 milijuna kuna u Osječko-baranjskoj županiji

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/548ea02e139cb.jpg

'Danas smo ovdje s projektima vrijednima preko 30 milijuna kuna koje smo predstavili županu i gradonačelniku Osijeka. Iznimno mi je zadovoljstvo da gradonačelniku Osijeka možemo predati odluku Ministarstva okoliša da je odobren projekt sanacije odlagališta Filipovica vrijedan više od 9 milijuna kuna i da je za njegovu realizaciju osigurano 100 posto sredstava. U Parku prirode Kopački rit nastavljamo s ulaganjima u posjetiteljsku infrastrukturu za što je osigurano 3,8 milijuna kuna. I na kraju, najveći od ova tri povoda našeg posjeta je projekt u kojem Fond za zaštitu okoliša sa nešto više od 14 milijuna kuna sufinancira obnovu 21 objekta, u kojima se nalaze škole, domovi zdravlja i ambulante, s ciljem poboljšanja energetske učinkovitosti.' – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović koji je danas u radnom posjetu Gradu Osijeku i Županiji Osječko-baranjskoj.

Uz ministra okoliša, Mihaela Zmajlovića, na predstavljanju projekata i potpisivanju ugovora sudjelovali su župan Osječko-baranjske županije Vladimir Šišljagić, gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller i ravnatelj Parka prirode Kopački rit Damir Opačić.

Ministar Zmajlović gradonačelniku Osijeka Ivanu Vrkiću predao je Odluku o financiranju projekta sanacije odlagališta neopasnog otpada Filipovica. Od ulaska Hrvatske u EU, ministarstvo samostalno odobrava projekte sukladno propisanim uvjetima za sufinanciranje iz strukturnih fondova, a na osnovu pripremljenosti dokumentacije za prvi takav projekt odabrana je upravo sanacija odlagališta Filipovica.

Projekt je vrijedan 9,3 milijuna kuna, od čega je iz EU fondova osigurano 85% iznosa, odnosno 7,9 milijuna kuna. Preostalih 15% sredstava, odnosno 1,4 milijuna kuna, osigurao je Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Time je za građane Osijeka osiguran projekt koji se sa 100% iznosa financira europskim i nacionalnim sredstvima.

Radovi će početi do kraja 2014. godine, a odlagalište će biti sanirano u 2016. godini.

Odlagalište otpada Filipovica udaljeno je tek oko dva kilometra od centra grada Osijeka, a u njegovoj blizini nalazi se stambeno naselje.

Na toj lokaciji otpad se odlagao za vrijeme Domovinskog rata, od 1991. do 1995. godine, a procjenjuje se da je odloženo 54.280 tona komunalnog i industrijskog otpada.

Ministar Zmajlović naglasio je da je projekt sanacije odlagališta Filipovica važan dio uspostave cjelovitog sustava gospodarenja otpadom. Do kraja 2018. godine sva postojeća odlagališta otpada u Hrvatskoj moraju biti sanirana i usklađena, a neusklađena zatvorena, te se izgraditi centri za gospodarenje otpadom.

U Osječko-baranjskoj županiji ministarstvo je poslalo poziv za prijavu još jednog projekta, sanacije odlagališta otpada Semeljci, kako bi se osiguralo 100% financiranja sredstvima EU fondova i Fonda za zaštitu okoliša. Projekt je vrijedan gotovo 3 milijuna kuna, a ocjena projekta je u tijeku.

Drugi važan povod dolaska jesu ulaganja u park prirode Kopački ritu kojemu se kroz 'Projekt integracije u EU Natura 2000' sa 3,8 milijuna kuna uređuje prijemni centar 'Mali Sakadaš'.

U posljednjih deset godina nije se toliko ulagalo u prirodu kao u zadnjih dvije. U 2012. i 2013. godini ulaganja su iznosila 115 milijuna kuna. Ove i sljedeće godine projekti su vrijedni 120 milijuna, a tijekom novog financijskog razdoblja Europske unije do 2020. godine kroz projekte koji su pripremljeni planira se povući ostatak do ukupno 800 milijuna kuna.

Ministarstvo je prošloga tjedna predstavilo i novi vizualni identitet 'Parkovi Hrvatske' kroz koji se stvara snažni brend pod kojim je okupljeno svih 19 nacionalnih parkova i parkova prirode, a s ciljem kvalitetnije promocije i podizanja prepoznatljivosti i razvojnih potencijala parkova.

'Ovakva ulaganja u infrastrukturu, pored brendiranja, ključna su za daljnji razvoj parkova od kojih očekujemo da postanu snažan motor za razvoj šire regije. Jer upravo zaštićena područja pokazala su se najotpornijima na krizu. Tako se turistički rekordna 2008. godina, koju prema najavama iz Vlade ove godine u Hrvatskoj planiramo ostvariti, u nacionalnim parkovima i parkovima prirode i po broju posjetitelja i po prihodima dosegla i premašila već 2011. godine. Upravo su zbog toga ova ulaganja nužna jer će broj posjetitelja i prihodi moći rasti upravo ako se ključne lokacije odterete i ako se stvori dodatna motivacija gostima za posjet.' – istaknuo je ministar Zmajlović.

I na kraju, najveći od tri projekta koji su danas predstavljeni je projekt 'Rekonstrukcija vanjskih ovojnica zgrada na području Osječko-baranjske županije' ukupne vrijednosti 18 milijuna kuna.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller i župan Osječko-baranjske županije Vladimir Šišljagić potpisali su ugovor o realizaciji projekta koji će Fond sufinancirati sa 80% iznosa, odnosno 14,2 milijuna kuna.

Projektom obnove po principima energetske učinkovitosti biti će obuhvaćena 21 zgrada i to 14 osnovnih škola te 2 doma zdravlja s 5 ambulanta. Koristi od provedbe ovog projekta bit će višestruke. Optimalnom energetskom obnovom štedi se i do 60 % energije. Osim značajnog smanjenja režijskih troškova koji se podmiruju iz gradskog i županijskog proračuna, ugradnjom adekvatne toplinske zaštite će se povećati trajnost zgrada i ugodnost prostora. Također, riječ je o značajnoj investiciji koja će osigurati posao i plaće brojnim domaćim obrtnicima i tvrtkama.

'Premda nisam ni Slavonac ni Baranjac, u Vladi čiji sam dio, interesi Vašeg kraja, Vaše županije visoko su zastupljeni. U ovom mandatu iz Fonda i Ministarstva kroz projekte energetske učinkovitosti, gospodarenja otpadom, zaštite okoliša i ulaganja u zaštićenu prirodu u Osječko-baranjskoj županiji sufinancirano je 96 projekata sa 32,5 milijuna kuna. Samo danas smo potpisali ugovore i predstavili projekte vrijedne više od 30 milijuna kuna. Dakle, u županiju se ulaže i sasvim sigurno to će i ostati tako.' – poručio je ministar Zmajlović.



Stranica