Ministar Zmajlović u Ateni na sastanku Vijeća ministara za okoliš i Ministarskoj konferenciji Unije za Mediteran

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/54e7135ec8f37.jpg

Ministar Zmajlović sljedeći će tjedan sudjelovati na Ministarskoj konferenciji Unije za Mediteran o okolišu i klimatskim promjenama i na neformalnom sastanku Vijeća ministara za okoliš koje će se održati 13. i 14. svibnja u Ateni.

Republika Hrvatska članica je Unije za Mediteran od njenog osnivanja 2008. godine, a Unija ukupno broji 43 države. Unija je uspostavljena s ciljem razvoja potencijala mediteranskih zemalja, u okviru šest prioritetnih područja: razvoj poduzetništva, transport, energetika, okoliš i vode, civilna i socijalna pitanja, visoko obrazovanje i znanost. Teme konferencije koja će se održati sljedeći tjedan su klimatske promjene, održiva potrošnja i proizvodnja i Horizon 2020 inicijativa za smanjenje onečišćenja Mediterana, a na konferenciji će sudjelovati resorni ministri zemalja članica. Kao rezultat konferencije očekuje se donošenje deklaracije koja će uključiti strateške preporuke za aktivnosti i pružiti političku podršku budućoj suradnji država članica u navedenim područjima.

Neformalni sastanak Vijeća ministara za okoliš započet će raspravom ministara na temu morskog okoliša kao osnove za održivi 'Plavi rast'. 'Plavi rast' je inicijativa na razini Europske unije usmjerena na poticanje gospodarskog rasta i povećanja radnih mjesta vezanih uz more i morski okoliš. Za to je potrebno stvoriti odgovarajuće uvjete, a s tim ciljem ministri će razgovarati o izazovima s kojima se zemlje moraju suočiti i mjerama koje je potrebno poduzeti za očuvanje dobrog stanja i održivo upravljanje morskim i obalnim područjima.

U nastavku konferencije predviđena je razmjena mišljenja vezano za klimatske promjene i klimatsko-energetski paket za razdoblje 2020. – 2030. kojeg je Europska komisija predstavila u siječnju ove godine. U okviru paketa, predloženo je postizanje cilja smanjenja emisija stakleničkih plinova od 40% do 2030., u odnosu na razinu emisija iz 1990., reforma sustava trgovanja emisijskim jedinicama, obvezujući cilj na razini EU od najmanje 27% udjela obnovljivih izvora energije, poboljšanje energetske učinkovitosti te osiguranje konkurentne, sigurne i kompetitivne energije. O ovoj se važnoj temi razgovaralo i na sastanku Europskog vijeća u ožujku ove godine, a diskusija će se nastaviti i na lipanjskom zasjedanju Europskog vijeća, kako bi se konačna odluka o Okviru donijela najkasnije u listopadu ove godine.



Stranica