Ministar Zmajlović uručio nagrade na najzahtjevnijem maratonu u Hrvatskoj – 5. Jaska Eko trail-maratonu

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/5480aac3bb8cf.jpg

'Eko trail maraton na najbolji način objedinjuje vrijednosti za koje se zalažemo, a to je stavljanje prirode u funkciju razvoja, posebice turizma i pratećih sadržaja. Ovakvim sadržajima želimo poboljšati ponudu naših parkova za posjetitelje koji će se iznova vraćati u naše parkove prirode i nacionalne parkove. Strategija ministarstva je stavljanje zaštićenih područja u funkciju održivog razvoja koji ne ugrožava prirodu i, iznimno bitno, omogućuje razvoj cijele šire regije.' – istaknuo je ministar Mihael Zmajlović na 5. Jaska Eko trail-maratonu.

Ministar zaštite okoliša i prirode, Mihael Zmajlović, danas je uručio nagrade pobjednicima Malog Eko trail-maratona koji se ove godine održavao peti put.

5. Jaska Eko trail-maraton finalna je utrka Planinskog kupa Hrvatske u planinskom trčanju. Većina utrka planinskog kupa trči se u  Nacionalnim i Parkovima prirode. Takva vrsta natjecanja izuzetno je popularna u svijetu jer pruža zadovoljstvo trčanja u prirodi za razliku od gradskih utrka i maratona. Posebnost ovog maratona, osim prirodnih ljepota staza Parka prirode kojima se trči,  je njena zahtjevnost. Jaska Eko trail- maraton  jedan je od najtežih u Europi, te  najzahtjevniji maraton  u Hrvatskoj. 

Maraton je međunarodno događanje čiji je cilj promicanje tjelesne aktivnosti i boravka u netaknutoj prirodi, kao i turističkih potencijala Parka prirode Žumberak - Samoborsko gorje.

'Eko trail-maraton već petu godinu za redom promovira ljepote našeg kraja. Ova manifestacija je izvrstan način da Jastrebarsko i Jaskanski kraj predstavimo kao turističku atrakciju svim zaljubljenicima sporta i boravka u prirodi. Prirodne ljepote našeg zelenog amfiteatra oko Jaske koje imamo moramo upotrijebiti kako bismo povećali ponudu grada i time privukli široki broj posljetitelja različitih afiniteta.' - izjavio je gradonačelnik Jastrebarskog, Zvonimir Novosel. 

Jedan od prioriteta Ministarstva okoliša i ministra Zmajlovića su ulaganja u posjetiteljsku infrastrukturu u zaštićenim područjima jer se takvim projektima podiže razvojni potencijal parkova, posebice turistički. Posljednjih desetljeća u zaštićena područja se nije ulagalo toliko koliko posljednjih nekoliko godina. U 2012. i 2013. godini u infrastrukturne projekte u zaštićenim područjima uloženo je 120 milijuna kuna, ove i sljedeće planira se još 115 milijuna, a do kraja 2020. godine iz strukturnih fondova želi se povući ostatak do 800 milijuna kuna. Ulaganjima u infrastrukturu i ponudom turističkih sadržaja podiže se turistički potencijal parkova koji će omogućiti da postanu generatori razvoja lokalnih krajeva i šire regije oko parkova.



Stranica