Ministarska konferencija Grupe za motrenje Zemlje

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/5515374186c7e.jpg

'Veliki izazov je pred međunarodnom zajednicom u narednih deset godina. Pitanja vezana uz zaštitu okoliša i klimatske promjene postaju sve važnija za kreiranje javnih politika na nacionalnoj i globalnoj razini. Danas smo suočeni s mnogim izazovima poput klimatskih promjena, globalnog zatopljenja, razornih potresa i potrebni su nam uvijek novi načini kako se s njima nositi. Znanstvena zajednica je ta koja može usmjeriti donosioce odluka. Upravo zato podupirem rad Grupe za motrenje Zemlje i njihova nastojanja da pomognu nama koji imamo izravan utjecaj na kreiranje javnih politika. Ponosni smo na Državni hidrometeorološki zavod, predstavnika RH pri Grupi za motrenje Zemlje, koji svojim stručnim znanjima pridonosi organizaciji koja nam svima želi osigurati bolje sutra.' - istaknuo je ministar Zmajlović povodom održavanja Ministarske konferencije Grupe za motrenje Zemlje u Ženevi.

Grupa za motrenje Zemlje (GEO) nastoji kroz sustav motrenja zemljine biosfere osigurati korisne podatke koji mogu pomoći u boljem kreiranju globalnih i nacionalnih politika. Podaci i rezultati istraživanja Grupe za motrenje zemlje imaju socio-ekonomske koristi u područjima prirodnih nepogoda i katastrofa, zdravlja, energije, klime, vode, vremena, ekosustava, poljoprivrede i bioraznolikosti.

Ministarska konferencija održava se danas 17. siječnja u Ženevi, a za cilj ima osigurati nastavak unapređenja Globalnog sustava svih sustava motrenja - GEOSS i kontinuitet upravljanja kroz GEO kako bi se osnažili potencijali motrenja Zemlje. 2015. ističe desetogodišnji plan te je bilo potrebno okupiti sve države članice kako bi se osigurala politička podrška i privrženost razvoju i implementaciji sustava GEOSS kroz viziju GEO-a do 2025. godine. Upravo iz tih razloga potpisuje se Ženevska GEO deklaracija: Objedinjavanje motrenja za održivost našeg planeta (Integrating Observations to Sustain our Planet) čija je svrha postizanje nacionalnih i međunarodnih kapaciteta za jačanje društva, održivo gospodarstvo i zdrav okoliš te razumijevanje cjelovitih prirodnih procesa Zemlje kao i jačanje veze između znanstvenog razumijevanja tih procesa i odgovarajućeg donošenja političkih odluka.

RH je članica Grupe za motrenje Zemlje od 2004., a Državni hidrometeorološki zavod predstavnik. Hrvatska je od 2006. također članica Europske organizacije za korištenje meteoroloških satelita – EUMETSAT, čiji je član Državni hidrometeorološki zavod. Putem članarina u EUMETSAT financiraju se aktivnosti poput izgradnje satelita za praćenje okoliša tipa Sentinel i satelita za praćenje oceana tipa Jason, a osim zemalja članica koje sredstva osiguravaju kroz članarine, u njihovom financiranju sudjeluje Europska komisija s programima Copernicus i Europska svemirska agencija. RH svojim znanjima pridonosi izgradnji virtualnog centra - Regionalnog pomorskog centra za područje Jadrana, kao dijela novog Globalnog integriranog motriteljskog sustava Svjetske meteorološke organizacije.

Predstavnici RH na konferenciji su ravnatelj DHMZ-a Ivan Čačić i Branka Ivančan Picek iz Državnog hidrometeorološkog zavoda. U svom govoru prilikom podržavanja Deklaracije, Čačić je istaknuo kako 'Hrvatska prepoznaje važnost globalnog motrenja Zemlje kroz Globalni sustav svih sustava motrenja, GEOSS, i pozdravlja sve akcije i uspjehe GEOSS-a postignute 10-godišnjim planom. Hrvatska podupire strateške ciljeve, ulogu i budući 10-godišnji plan.'



Stranica