Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta dodijelilo 5 novih pumpi i karitativnu robu

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/MINGO Zabok naslovna.jpg

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat danas je u Zaboku predao 5 mobilnih pumpi velikog protoka od 20.000 litara u minuti s pripadajućom opremom na čuvanje, održavanje i korištenje javnim vatrogasnim postrojbama, dobrovoljnom vatrogasnom društvu i jedinici lokalne samouprave. Naime, uz prošlogodišnju nabavu 5 ovakvih istih pumpi, Ravnateljstvo za robne zalihe u ovom trenutku raspolaže s ukupno 10 ravnomjerno raspoređenih mobilnih pumpi velikog protoka, kojima se osigurava sigurnost dravskog i savskog sliva, te dijela jadranske obale. Pojedinačna vrijednost svake pumpe je 2 milijuna kuna, a izradila ih je vodeća svjetska tvrtka sigurnosne opreme Holmatro.

Radi se o enormnim količinama vode koje se pomoću pumpi može izbaciti, ukoliko dođe do poplave ili neke slične nepogode. Vjerujem da ih dajemo u prave ruke i krajeve u kojima prijeti realna opasnost da se takve stvari dogode. One će tamo biti stacionirane, što ne znači da se neće relocirati na druga mjesta gdje se pokaže potreba za njima“, naglasio je tom prilikom ministar Horvat. Dodatno je pojasnio kako se pumpe predaju na rok od jedne godine uz mogućnost produženja roka korištenja, čime će se pridonijeti boljoj obrani stanovništva i imovine od poplava, koje sve češće zahvaćaju kontinentalne krajeve.

Caritasu Križevačke eparhije roba u vrijednosti 3,8 milijuna kuna

Također, već tradicionalno svake godine, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta – Ravnateljstvo za robne zalihe upućuje pomoć Caritasu Križevačke eparhije u potrebitoj robi povodom Uskrsa i Božića. Ukupna vrijednost robe iznosi 7,5 milijuna kuna, a ona se dalje prosljeđuje svim vjerskim zajednicama.

Ovom karitativnom pomoći nastavljamo kontinuitet kojim Vlada pomaže potrebitima. Povodom ovog Božića isporučujemo Caritasu prehrambene i neprehrambene proizvode kojima raspolaže Ravnateljstvo u strateškim robnim zalihama i to u vrijednosti od 3,8 milijuna kuna. Vjerujem da ćemo na taj način barem malo uljepšati nadolazeće blagdane, a ovu suradnju nastavit ćemo njegovati i dalje“, zaključio je ministar Horvat.



Stranica