Ministarstvo obilježava završetak projekta izgradnje drvenog mosta na rijeci Odri

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/59146b391c032.jpg

U četvrtak 11. svibnja 2017. u Odranskom polju svečano je obilježeno otvaranje novog mosta preko rijeke Odre koji je financiran sredstvima Svjetske banke osiguranim u sklopu Projekta integracije u EU Natura 2000 pokrenutog 2011.

Projekt izgradnje mosta na rijeci Odri vrijedan je 3.7 milijuna kuna. Most je dugačak 54 metra, širina kolnog traka iznosi 4 metra, a nosivost mu je 8 tona. Njime se nakon 4 godine povezuju lijeva i desna obala rijeke Odre. Raniji most izgorio je u požaru te od tada nije postojao niti jedan cestovni prijelaz preko Odre na području Odranskog polja. Most je posebno važan lokalnim stočarima kojima je on jedina komunikacija prema iznimno vrijednim poplavnim travnjacima, na kojima se prakticira tradicionalno stočarstvo. On omogućava javnoj ustanovi zaduženoj za značajni krajobraz 'Odransko polje' provođenje redovitih aktivnosti nadzora, monitoringa i edukacije te provođenje mjera zaštite travnjačkih vrsta i staništa.

Uprava za zaštitu prirode Ministarstva osmislila je projekt Integracije u EU Naturu 2000 tijekom 2009. a korištenje sredstava započelo je 2011. Projektom je osigurano 20,8 milijuna eura. Sva su sredstva uspješno realizirana a projekt zatvoren 30. travnja 2017.

Na svečanom obilježavanju otvarana novog mosta Ministarstvo zaštite okoliša i energetike predstavljao je državni tajnik dr.sc. Mario Šiljeg te pomoćnik ministra za zaštitu prirode Igor Kreitmeyer.

 



Stranica