Ministri Zmajlović i Lorencin obišli realizirane projekte u Parku prirode Telašćica

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/54886510133a5.jpg

'Drago mi je što smo danas ovdje i to ovako lijepim povodom, na 27. rođendan Parka priroda Telašćica. Park godišnje posjeti oko 100.000 ljudi, a projektima koje realiziramo želimo omogućiti još veći rast. Sa oko 2,2 milijuna kuna financirano je uređenje staze oko jezera Mir i postavljene su signalizacijske ploče. U pripremi je i dokumentacija za projekt obnove tvrđave Grpaščak, vrijedan gotovo 30 milijuna kuna. Time ćemo otvoriti mogućnost za daljnji razvoj turističkih i pratećih sadržaja na ovom području.' – kazao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović danas u Parku prirode Telašćica.

Park prirode Telašćica obišli su ministar okoliša Mihael Zmajlović i ministar turizma Darko Lorencin te su razgledali realizirane projekte i govorili o ulaganjima u zaštićena područja, projektu 'Parkovi Hrvatske' i održivom turizmu.

Telašćica je od 1980. godine bila u sastavu Nacionalnog parka Kornati, a na današnji dan 02. 07. 1987. godine županije Zadarska i Šibensko-kninska postigle su dogovor oko odvajanja Telašćice od NP Kornati, nakon čega je dobila status Parka prirode.

Temeljni fenomeni PP Telašćica su jedinstvena uvala Telašćica kao najsigurnija, najljepša i najveća prirodna luka u Jadranskom moru, strmci otoka Dugi otok ili tzv. 'stene' (poznati pod engleskim nazivom 'klifovi', odnosno cliffs) koje se uzdižu do 161 metar nad morem i slano jezero Mir sa ljekovitim svojstvima.

Ministri Zmajlović i Lorencin obišli su i razgledali stazu oko jezera Mir te sustav signalizacije i interpretacije na otvorenom. Oba projekta, vrijedna oko 2,2 milijuna kuna, Ministarstvo zaštite okoliša financiralo je kroz 'Projekt integracije u EU Natura 2000'.

U pripremi je projekt obnove vojne utvrde Grpaščak, koju je Ministarstvo obrane RH 2006. godine predalo na upravljanje Parku prirode Telašćica. Projekt uključuje obnovu samog objekta, uređenje posjetiteljskog centra, stalnog postava, suvenirnice, ugostiteljskog objekta i pratećih sadržaja. Ukupna vrijednost projekta je gotovo 30 milijuna kuna, u tijeku je izrada projektne dokumentacije, te će projekt u 2015. godini biti prijavljen za financiranje iz strukturnih fondova.

Ministar okoliša Mihael Zmajlović naglasio je da je strategija ministarstva stavljanje zaštićenih područja u funkciju razvoja, i to održivog razvoja koji ne ugrožava temeljne fenomene, ali omogućuje razvoj cijele regije.

'Turistički rekordnu 2008. godinu parkovi su dosegli su i premašili još 2011. godine i u broju posjetitelja i u prihodima. Za još veći rast i razvoj, potrebna su ulaganja. U 2012. i 2013. godine u infrastrukturne projekte uložili smo 115 milijuna kuna, ove i sljedeće planiramo još 120 milijuna, a do kraja 2020. godine iz strukturnih fondova želimo povući ostatak do 800 milijuna kuna.' – istaknuo je ministar Zmajlović.

Rekao je da se osim u infrastrukturu ulaže i u vizualnu prepoznatljivost parkova koje se objedinjuje pod zajedničkim brendom 'Parkovi Hrvatske', što će omogućiti bolju turističku promociju parkova na globalnoj razini.

Ministar turizma Darko Lorencin naglasio je da su nacionalni parkovi i parkovi prirode bitan dio turističke ponude.

'Prekrasna priroda, bioraznolikost, raznolikost proizvoda, tradicije i podneblja je ono što Hrvatsku čini jedinstvenom i zanimljivom turistima. Moto koji se prožima kroz cijelu Strategiju razvoja turizma Hrvatske do 2020. godine zato je upravo razvoj, i to održivi razvoj temeljen na poštivanju prostora u kojem živimo.' – rekao je ministar Lorencin.



Stranica