Na likovni natječaj „Superheroja izradi, neka ti ekološka svijest proradi!“ pristigla 62 rada iz 27 škola

  • Slika /slike/Vijesti/Prijava 36 - foto 8.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U okviru obilježavanja Međunarodnog dana zaštite ozonskog sloja, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike raspisalo je 26. rujna 2019. godine nagradni likovni natječaj edukativnog karaktera za učenike viših razreda osnovnoškolskih ustanova (V.-VIII. razred).
 
Natječaj „Superheroja izradi, neka ti ekološka svijest proradi!“ je proveden u cilju edukacije učenika o važnosti provedbe Montrealskog protokola o tvarima koje oštećuju ozonski sloj.
 
Učenici su u ovom likovnom natječaju trebali izraditi likovni rad-skulpturu inspiriranu Viber stickerima Ozonkom i Ozončicom i to od predmeta ili materijala namijenjenih otpadu, a koje su prethodno koristili u nastavi ili svakodnevnom životu (npr. papir, karton, plastika, PET ambalaža, čepovi, tekstil, stiropor itd.).
 
Izrađeni rad trebao je biti rezultat timskog/grupnog rada nastalog u redovnoj nastavi ili na izvannastavnim aktivnostima.
 
Na natječaj su pristigla ukupno 62 rada iz 27 škola, iz 13 županija, a u izradi je sudjelovalo ukupno 30 učitelja i 226 učenika.
 
O pobjedniku likovnog natječaja odlučilo je tročlano stručno povjerenstvo koje je objektivno i nepristrano ocijenilo ukupni dojam, upotrebu korištenih otpadnih materijala, maštovitost i realizacija likovnog rada na temelju interpretacije likova Ozonka i Ozončice i pripadajućih Viber naljepnica.
 
Odlukom povjerenstva najbolji rad su izradili učenici Centra za odgoj i obrazovanje Rudolf Steiner iz Daruvara. Rad „Poljubac Zemlji“ izradilo je pet učenika pod mentorstvom učiteljice Valentine Rašan.            
 
Dodatna dva nagrađena rada su „Ozonko i Ozončica“ jedanaestoro učenika OŠ „Ljubo Babić“ iz Jastrebarskog nastao pod mentorstvom učiteljice Ivane Strmečki Vučina te „Ozončica“ triju učenica OŠ „August Cesarec“ iz Ivankova nastao pod mentorstvom učiteljice Marije Matić.
 
Zbog izrazitog truda i uspješno interpretirane teme natječaja nagrađen je i rad četiri učenice OŠ Lapad, Područne škole Montovjerna. Radi se o likovnom radu „Ima nade“ koji je nastao pod mentorstvom učiteljice Žanete Zgorelec.

Podsjetimo, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u partnerstvu s Rakuten Viberom, jednom od vodećih svjetskih platformi za razmjenu poruka, kreiralo je osamnaest besplatnih ekskluzivnih stickera koji prikazuju superjunake Ozonka i Ozončicu. Prvi „zeleni“ sticker paket u Hrvatskoj u tri mjeseca preuzet je gotovo 132 tisuće korisnika koji su ih upotrijebili preko milijun i 200 tisuća puta.

Stranica