Na Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja Ministarstvo predstavilo aktivnosti i projekte koje poduzima vrijedne oko 8,5 milijuna kuna

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/5486fbd6e29ec.JPG

'Globalnom akcijom i ukidanjem proizvodnje i potrošnje većine štetnih tvari, ozonski sloj je na dobrom putu oporavka. Sljedeći korak je uvođenje novih, zelenih, tehnologija, poput novih klimatizacijskih uređaja koji ne sadrže tvari koje oštećuju ozonski sloj. Zato pokrećemo i sufinanciramo brojne projekte kojima je cilj zaštita ozonskog sloja ukupne vrijednosti oko 8,5 milijuna kuna. Prelaskom na zeleno gospodarstvo, uz zaštitu okoliša, omogućujemo rast i razvoj, povećanje konkurentnosti, razvoj inovacija, nova radna mjesta i veći standard građana.' - rekla je Marija Šćulac Domac, pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode, povodom Međunarodnog dana zaštite ozonskog sloja i 27. godišnjice Montrealskog protokola o tvarima koje oštećuju ozonski sloj.

O mjerama i aktivnostima koje Hrvatska poduzima u zaštiti ozonskog sloja, te najnovijem projektu ukidanja potrošnje štetnih tvari u javnim institucijama danas su na konferenciji za medije podatke iznijeli pomoćnica ministra Marija Šćulac Domac, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller te ravnateljica Galerije Klovićevi dvori Marina Viculin i sanacijska upraviteljica KBC-a Sestre Milosrdnice Vesna Šerić, dviju institucija obuhvaćenih projektima.

Projekt zamjene kompletnih klimatizacijskih sustava ili radne tvari koje koriste u 8 javnih institucija vrijedan je 6,5 milijuna kuna. Sa 5 milijuna kuna ga financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a 1,5 milijuna kuna osiguralo je Ministarstvo iz Multilateralnog fonda za provedbu Montrealskog protokola.

'U KBC-u Sestre Milosrdnice, KBC-u Split, KBC-u Osijek, HNK-u Split i MUP-u obavit će se kompletne zamjene postojećih klimatizacijskih uređaja novima, a u Općoj bolnici 'Dr. Josip Benčević', Galeriji Klovićevi dvori i Nacionalnom parku Brijuni radi se o zamjeni postojeće radne tvari. Ovim projektom iz upotrebe će se izbaciti čak 1.116 kilograma tvari koja oštećuje ozonski sloj. To je 40% više od rezultata koje zahtjeva projekt. Značajan je i ukupan doprinos utjecaja na globalno zagrijavanje u iznosu od čak 4 tone ugljičnog dioksida.' - istaknuo je direktor Fonda Sven Müller.

Sanacijska upraviteljica KBC-a Sestre Milosrdnice Vesna Šerić istaknula je da je zamjena uređaja u tijeku te je zahvalila Ministarstvu i Fondu na sufinanciranju projekta vrijednog 640.000 kuna u iznosu od 100%.

'Time pokazujemo brigu za okoliš, a ujedno osiguravamo i kvalitetnije uvijete za naše pacijente. Ovim projektom iz upotrebe će se izbaciti više od 14 godišnjih količina tvari koje oštećuju ozonski sloj, klorofluorougljikovodika, koje proizvede KBC Sestre Milosrdnice.' – rekla je Vesna Šerić, sanacijska upraviteljica KBC-a Sestre Milosrdnice, dok je ravnateljica Galerije Klovićevi Dvori Marina Viculin istaknula da je izmjena radne tvari u klimatizacijskom sustavu napravljena dodavši: 'Galerija prati umjetničke trendove, ali kao i svaka druga institucija želimo dati svoj doprinos i po pitanju društvene odgovornosti. Zaštita okoliša tiče se svih nas i zato sam ponosna što Galerija Klovićevi svojim primjerom pokazuje kako doprinijeti očuvanju ozonskog sloja i zaštiti okoliša.'

Više o Montrealskom protokolu:

Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja obilježava se diljem svijeta 16. rujna s ciljem naglašavanja važnosti provedbe Montrealskog protokola, najuspješnijeg međunarodnog sporazuma u zaštiti okoliša koji danas broji 197 zemalja članica i čiji je rezultat smanjenje tvari koje oštećuju ozonski sloj. Ukinuta je potrošnja klorofluorovodika (CFC) koji su korišteni najviše u rashladnim i klimatizacijskim uređajima, halona za protupožarne sustave i aparate, ugljiktetraklorida koji se koristio u laboratorijima i drugih potpuno halogeniranih CFC-a.

Bez provedbe Montrelskog protokola oštećenje ozonskog sloja bilo bi 10 puta veće nego što je danas, što bi izazvalo dalekosežne posljedice na zdravlje ljudi i okoliš.

Hrvatska je stranka Montrealskog protokola od 1991. godine. Do danas je temeljem Nacionalnog programa za ukidanje potrošnje tvari koje oštećuju ozonski sloj odobreno 15 projekata od kojih je 9 završeno. Tim projektima je ukinuta potrošnja klorofluorougljika (CFC), halona i metil bromida koji se u Hrvatskoj koristio u proizvodnji presadnica duhana. Pristupanjem Hrvatske EU došlo je do potpunog ukidanja potrošnje klorofluorougljikovodika (HCFC-a) što je 26 godina prije roka određenog Montrealskim protokolom.

U okviru projekta 'Ukidanje potrošnje HCFC-a u RH' Hrvatskoj je 2010. godine iz Multilateralnog fonda za provedbu Montrealskog protokola odobreno 3,3 milijuna kuna. Tim sredstvima se financiraju brojne mjere i aktivnosti sa ciljem smanjenja oštećenja ozonskog sloja poput educiranja carinskih djelatnika sa ciljem suzbijanja nezakonitog trgovanja kontroliranim i zamjenskim tvarima, edukacije inspektora zaštite okoliša, nastavnika u srednjim strukovnim školama. Među njima su i nabava demonstracijskih klimatizacijskih uređaja koji umjesto fluoriranih stakleničkih plinova kao radnu tvar koriste propan za 8 srednjih strukovnih škola u Hrvatskoj te sufinanciranje projekta zamjene klimatizacijskih sustava u javnim institucijama.
 



Stranica