Nacionalni park Mljet slavi 54. rođendan

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/546e070fde99e.jpg

'Od proglašenja Mljeta nacionalnim parkom prošle su 54. godine tijekom kojih se park mijenjao, razvijao, i uspio sačuvati svoja prirodna bogatstva, kulturnu baštinu i tradiciju. Rođendani parkova uvijek su prilika da se podsjetimo na prirodna bogatstva kojima obiluje Hrvatska te na važnost njihova očuvanja. Pred Nacionalnim parkom Mljet realizacija je nekoliko važnih projekata s ciljem jačanja posjetiteljske infrastrukture i usluge njegovim posjetiteljima. Zadovoljstvo mi je čestitati rođendan Nacionalnom parku Mljet i zaželjeti im uspješnu iduću sezonu i što veći broj posjetitelja – što domaćih što stranih zaljubljenika u prirodu i naš najzeleniji otok.' – izjavio je ministar Zmajlović povodom 54. rođendana Nacionalnog parka Mljet.

Sjeverozapadni dio otoka Mljeta nacionalnim parkom proglašen je 11. studenog 1960. godine zbog svojih prirodnih i kulturnih vrijednosti. Nacionalni park Mljet najstarije je morsko zaštićeno područje na Sredozemlju. Više od 85% kopnenog dijela Parka prekriveno je šumom i makijom. Guste šume alepskog bora i hrasta crnike nadaleko su proslavile cijeli Mljet - njihova iznimna krajobrazna vrijednost  donijela mu je titulu Zelenog otoka. U Parku se nalaze i dobro očuvani fragmenti mediteranske prašume – izvorne šume hrasta crnike i crnog jasena. Najistaknutiji fenomen Nacionalnog parka dva su duboka zaljeva ispunjena morskom vodom, poznata kao Veliko i Malo jezero. Nastala su poplavljivanjem dvaju krških dolina uslijed porasta razine mora nakon posljednjeg ledenog doba. Svoj današnji izgled dobila su u XII. st., kada su benediktinski redovnici nastanili ovo područje i proširili kanal prema otvorenu moru. U jezerima vladaju specifični uvjeti za život koji su rezultat geoloških, hidroloških i fizikalno-kemijskih fenomena zbog kojih se ona bitno razlikuju od drugih zaštićenih akvatorija u Sredozemlju. Radi se o jedinstvenom ekosustavu u kojem obitavaju brojne vrste školjkaša, riba, puževa, bodljikaša i drugih morskih organizama.

Vrijednosti Nacionalnog parka Mljet pridonosi i bogata kulturno-povijesna baština. U Velikom jezeru nalazi se Otočić sv. Marije s drevnim benediktinskim samostanom i crkvom, utemeljenim još u 12. stoljeću, a u naselju Polače nalaze se ostaci ranokršćanske bazilike, rimske palače i termi.
Kako bi se dodatno podigao turistički potencijal Parka JU NP Mljet, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pokrenuli su  projekt vrijedan više od 15 milijuna kuna koji obuhvaća izgradnju Velikog mosta, obnovu i uređenje zone pristaništa, koji uključuje uređenje samog pristaništa za brodove, posjetiteljskog centra, upravnog objekta i pratećih sadržaja, zatim razvoj i unaprjeđenje poučnih staza te unaprjeđenje sustava e naplate i kontrole ulaznica.
Ministarstvo zaštite okoliša, Nacionalni park Mljet i Dubrovačka biskupija pripremaju projekt obnove i rekonstrukcije benediktinskog samostana na Otočiću sv. Marije, vrijedan oko 30 milijuna kuna, a financirat će se sredstvima europskih fondova. U sklopu projekta planira se urediti informativno-edukacijski centar Nacionalnog parka Mljet.

Povodom proslave 54. obljetnice osnivanja Nacionalnoga parka Mljet održat će se dvodnevna manifestacija 'Dani otvorenih vrata'.

U ponedjeljak 10. studenog u prostoru 'Stare skule' u Goveđarima s početkom u 9:30 bit će predstavljeni projekti i Strategije razvoja NP Mljet za 2015. godinu, a u 11:00 sati održati će se Okrugli stol na temu provedbe javne izmjene K.O. Goveđari na kojem će sudjelovati pročelnik ureda za katastar Dubrovnik g. Davor Medić. Cilj prvog dana je informiranje i uključivanje lokalne zajednice u stvaranje modela održivog upravljanja zaštićenim područjem.

U utorak 11. studenog na Otočiću sv. Marije održat će se svečana sjednica Upravnog vijeća s početkom u 10:00 sati. U 11:30 bit će organizirano predstavljanje nove web stranice NP Mljet putem koje će posjetitelji Parka imati priliku kupiti e-ulaznicu u Nacionalni Park Mljet, čime će se dodatno podignuti turistički potencijal Parka.

 



Stranica