Najmlađi hrvatski nacionalni park danas obilježava 21. rođendan

  • Slika /slike/Vijesti/28.5.2020. NP Sjeverni Velebit 2.jpg
  • Slika
  • Slika

Nacionalni park Sjeverni Velebit danas obilježava 21. godinu od osnutka. Područje Sjevernog Velebita proglašeno je osmim hrvatskim nacionalnim parkom na današnji datum 1999. godine te je stoga i najmlađi hrvatski nacionalni park.

Park se u potpunosti nalazi unutar granica Parka prirode Velebit, a nacionalnim parkom je proglašen zbog mnogobrojnosti, raznovrsnosti i osebujnosti krških oblika, bogatstva živog svijeta i iznimnih prirodnih ljepota na relativno malom prostoru. Zbog svojih je vrijednosti Nacionalni park Sjeverni Velebit postao i dijelom ekološke mreže Natura 2000.

Ljepotu i vrijednost čitavog Velebita prepoznao je i UNESCO uvrstivši planinu Velebit 1978. godine u mrežu svjetskih rezervata biosfere „Čovjek i biosfera“ (MAB – Man and Biosphere). Na UNESCO-vu su se Popisu svjetske baštine našle i bukove šume koje se nalaze na području Strogog rezervata Hajdučki i Rožanski kukovi na sjevernom Velebitu. One su na taj Popis uvrštene 2017. godine, zajedno s bukovim šumama s područja Nacionalnog parka Paklenice, a dio su serijske prekogranične nominacije „Bukove prašume i izvorne bukove šume Karpata i drugih regija Europe“ koje čini još 60 područja bukovih šuma u 8 država. Uz to, Nacionalni park Sjeverni Velebit je i član mreže Europska destinacija izvrsnosti (EDEN) kao nacionalni pobjednik na temu „Turizam i zaštićena područja“.

Jedan od najpoznatijih lokaliteta u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit je Zavižan na kojem se nalazi i najstarija visinska meteorološka postaja u Hrvatskoj. U neposrednoj blizini Zavižana smjestio se i Velebitski botanički osnovan 1967. godine u kojem danas raste preko 300 biljnih vrsta, a od kojih se izdvajaju endemične hrvatska sibireja i velebitska degenija.

Fauna Sjevernog Velebita je također zanimljiva i raznolika. Na relativno malom prostoru žive različite životinjske vrste, Park obiluje brojnim endemičnim vrstama dok ovaj dio Velebita nastanjuju i sve tri vrste velikih zvijeri u Hrvatskoj-medvjed, vuk i ris. Njihovo prisustvo na istom prostoru znak je očuvanosti ekosustava.

Uz bioraznolikost, posebnost je ovog zaštićenog područja i iznimna georaznolikost. Područje je Parka po velikom broju dubokih jama uvršteno u najzanimljivije speleološke lokalitete svijeta. Jamski sustav Lukina jama-Trojama dubine 1431 metar je najdublja hrvatska jama, a  svrstana je i među najdublje na svijetu.

Na površini od 109 km2, Nacionalni park ima na raspolaganju preko 30 planinarskih staza koje posjetiteljima pružaju brojne mogućnosti otkrivanja novih prostora. S tih se staza pružaju prekrasni pogledi na brojne planinske predjele i vrhove, ali i na kvarnerske otoke te Liku. Jedno od pravih remek djela graditeljstva, Premužićeva staza prolazi upravo kroz Nacionalni park Sjeverni Velebit te na jednostavan način vodi kroz najsurovije i najkrševitije dijelove ove planine.

Sve o brojnim posebnostima Parka posjetitelji mogu saznati i u Centru za posjetitelje Kuća Velebita u Krasnu. To je mjesto koje omogućuje prezentaciju prirodnih i kulturnih vrijednosti Parka tijekom cijele godine.

Ove godine Nacionalni park Sjeverni Velebit rođendan obilježava uz edukativni kviz putem društvenih mreža uz prigodne nagrade, a više o posebnostima ovog zaštićenog područja, mogućnostima posjećivanja te proslavi 21. rođendana Parka dostupno je na poveznici.
 

Foto: Javna ustanova „Nacionalni park Sjeverni Velebit“



Stranica