Nakon 25 godina novi turistički brod na Plitvicama – na električni pogon

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/548ea08b3b4d4.jpg

'Naši nacionalni parkovi i parkovi prirode su među najvećim bogatstvima koja imamo i imamo pravo na njih biti ponosni. Zato ih moramo mudro staviti u funkciju razvoja koji je prijateljski prema prirodi, ne ugrožava temeljne fenomene zbog koji su i proglašeni ali omogućuje dugoročno održiv razvoj cijele regije oko njih. Za rast i razvoj potrebno je prvo ulagati, 115 milijuna kuna u protekle dvije godine, 120 ove i sljedeće i ostatak do 800 milijuna iz strukturnih fondova je više ulaganja nego desetljeće dosad.' – istaknuo je danas ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović na preuzimanju novog turističkog broda na Plitvicama.

Nacionalni park Plitvička jezera nakon punih 25 godina dobio je novi turistički brod, osmi u svojoj floti.

Prvi je to brod građen i isporučen za park nakon 1989. godine, a njegova vrijednost je 1,1 milijun kuna. Brod je dug 15 metara, širok 5,8 metara te ima električni pogon. Kapacitet broda je 100 putnika i 3 člana posade, a posjetitelje će prevoziti jezerom Kozjak.

'Zahvaljujući ovom novom ulaganju u unaprjeđenje posjetiteljske infrastrukture i sadržaja u Nacionalnom parku Plitvička jezera smanjit će se čekanje na obilaske parka turističkim brodovima i omogućiti većem broju gostiju da se upoznaju s ljepotama parka.' – rekla je Natalija Božičević, v.d. ravnateljice Nacionalnog parka Plitvička jezera.

Ministar Zmajlović naglasio je da nacionalni parkovi i parkovi prirode već godinama pokazuju svoj snažni turistički potencijal. Rezultate rekordne turističke 2008. godine, parkovi su premašili još 2010. godine po prihodima, a 2011. godine i po broju posjetitelja.

Prošle godine u 19 nacionalnih parkova i parkova prirode ostvareno je 2,7 milijuna posjeta.

Strategija Ministarstva zaštite okoliša i prirode jest podizanje potencijala parkova kako bi postali generatori razvoja ne samo lokalnih područja u kojima se nalaze nego i širih regija.

Kako bi se to ostvarilo, nužna su upravo ulaganja u poboljšanje posjetiteljske infrastrukture, unaprjeđenje i razvijanje dodatnih sadržaja kako bi se smanjio pritisak na temeljne fenomene, a posjetitelje privuklo i u ostala atraktivna područja parkova. Uz ulaganja u infrastrukturu, razvoju njihovih potencijala pomoći će i novi vizualni identitet „Parkovi Hrvatske“ koji će omogućiti bolju turističku promociju naših parkova na globalnoj razini.

'Nacionalni park Plitvička jezera, primjerice, pokriva površinu od čak 30 tisuća hektara. Ima mjesta za sve koji žele doći i uživati u prirodi a na nama je da omogućimo infrastrukturu i ponudu koja će dovesti u ravnotežu interes posjetitelja i zaštitu prirode.' – rekao je ministar Zmajlović.



Stranica