Nastavak suradnje Hrvatske i Slovenije vezano uz NE Krško

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/5a14444f1661b.jpg

Danas je u Krškom u Sloveniji održana 11. sjednica Međudržavnog povjerenstva za praćenje provedbe Ugovora i obavljanje drugih zadataka u skladu s Ugovorom između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije o uređenju statusnih i drugih pravnih odnosa vezanih uz ulaganje, iskorištavanje i razgradnju Nuklearne elektrane Krško.

Ministar zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske dr. sc. Tomislav Ćorić i ministar za infrastrukturu Republike Slovenije dr. Peter Gašperšič su predvodili izaslanstva dviju država.

U izaslanstvu Republike Hrvatske, uz ministra Ćorića, sudjelovali su kao članovi povjerenstva i državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ivo Milatić, pomoćnik ministra za energetiku u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Domagoj Validžić, pomoćnik ministra za prostorno uređenje, pravne poslove i programe Europske unije u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Danijel Žamboki te glavna pravna savjetnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko-Zgombić. Osim članova izaslanstva, sastanku su prisustvovali i hrvatski predstavnik u upravi NE Krško kao i predstavnici Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost, Fonda za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško te HEP-a.

Na sastanku je dogovoreno kako će Hrvatska i slovenska strana osnovati zajedničku skupinu stručnjaka koja bi do svibnja iduće godine trebala predložiti rješenje za odlaganje nisko i srednje radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane Krško (NEK).  Ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić rekao je nakon sastanka kako je jedan od glavnih zaključaka formiranje skupine koja će se baviti pripremom prijedloga, i to za obje strane, o odlaganju niskog i srednje radioaktivnog otpada.

"Imali smo uspješan sastanak i mogu zaključiti da se u zadnje dvije godine NEK može navesti kao primjer dobrog poslovanja i u tom kontekstu slovenski ministar i ja izrazili smo zadovoljstvo postignutim rezultatima" - rekao je ministar Ćorić.

Podsjetio je da su neke od opcija odlaganja nisko i srednje radioaktivnog otpada bile zajedničko odlaganje u Sloveniji, ali i odlaganje s jedne strane u Sloveniji, a s druge u Hrvatskoj.

Prijedlog koji Hrvatska strana zasad nije prihvatila je da se takvo odlagalište gradi u Vrbini, nedaleko Krškog. Slovenska strana je, doznajemo, započela s pripremnim radnjama gradnje odlagališta u Vrbini, bez obzira na odluku hrvatske strane.  Naglasio je da se razgovaralo i o budućim aktivnostima oko elektrane te da su se strane usuglasile da se zajednički treba pristupiti izazovima koji ih čekaju u sljedećih 30-ak godina, budući da je NEK dobio dozvolu za rad do 2043. godine.

Sljedeći susret Međudržavnog povjerenstva bit će do kraja 2018. godine u Zagrebu.



Stranica