Ne treba DODATNI certifikat za CO2

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/55153601d5f7b.jpg

Zbog velikog interesa vezano za najavu uvođenja 'CO2 certifikata' ministar Zmajlović dao je danas izjavu na tu temu, a stav ministarstva okoliša dajemo u nastavku:

Prema postojećem zakonodavstvu i regulativi EU ne postoji obveza ishođenja 'CO2 certifikata' za nekretnine. Međutim, pojedine države članice, kao što su Njemačka i Velika Britanija, već sada u okviru energetskih certifikata osim energetskog razreda nekretnine iskazuju i emisiju CO2. Ministarstvo okoliša podržava takav pristup, odnosno jedan certifikat i to može biti postojeći energetski na koji se samo dodaje informacija o emisijama. Smatramo da je takva inicijativa, o postojanju samo jednog certifikata, opravdana jer se prilikom izrade energetskog pregleda nekretnine, koji je podloga za izradu energetskog certifikata, već i sada određuju parametri potrebni za izračun emisije CO2 budući da oni proizlaze iz podataka o vrsti i potrošnji goriva za grijanje ili hlađenje. Pored toga, ministar Zmajlović naglasio je kako dodavanje podatka o emisijama CO2 na postojeći energetski certifikat nije dodatni trošak i ne mijenja cijenu za građane.

Inicijative zemalja poput Njemačke temelje se na dokumentu koji se zove 'Plan za preobrazbu Europske unije u konkurentno gospodarstvo s niskom razinom ugljika do 2050. godine'. Sukladno planu, glavni sektori odgovorni za emisije stakleničkih plinova su proizvodnja energije, industrija, transport, zgradarstvo i poljoprivreda. Ti sektori trebali bi prijeći na niskougljičnu ekonomiju i to zamjenom fosilnih goriva, korištenjem obnovljivih izvora energije i primjenom tehnologija s vrlo niskim emisijama stakleničkih plinova.

Izradu Strategije za niskougljični razvoj Republike Hrvatske koordinira ministarstvo okoliša uz, naravno, suradnju s ostalim ministarstvima poput graditeljstva, gospodarstva, poljoprivrede, prometa. Strategija je u izradi je i biti će donesena 2015.



Stranica