Niskougljičnim razvojem do gospodarskog rasta i očuvanog okoliša

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/54e71512a4464.jpg

'Nije potrebno raditi ustupak između gospodarskog rasta i zaštite okoliša, a 'zeleni' modeli rasta mogu ne samo pružiti bolji standard života za građane već i osigurati bolju budućnost za okoliš. Hrvatska ima potencijal za pružanje primjera svojim odlučnim kretanjem u smjeru nisko-ugljičnog razvoja.' – istaknula je pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode Marija Šćulac Domac u uvodnom govoru 2. radionice posvećenoj institucionalnom osnaživanju vezano za prijenos EU klimatskog zakonodavstva i razvoja nisko-ugljične politike.

Ministarstvo okoliša radionicu je, koja se održala u sklopu projekta 'Nisko-ugljični razvoj u jugoistočnoj Europi' – LOCSEE (Low Carbon South East Europe), organiziralo u suradnji s vodećim partnerom projekta, talijanskom Europskom Akademijom iz Bolzana. U projektu uz Hrvatsku, sudjeluju i ministarstva iz Slovenije, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije, kao i partneri kao što su Joanneum Research centar iz Austrije, National Observatory of Athens iz Grčke, Regional Environmental Center, Corvinus University i Regional Centre for Energy Policy Research iz Mađarske te vodeći partner Europska Akademija iz Bolzana.

Za vrijeme trajanja projekta od listopada 2012. do prosinca 2014. godine, pod South East Europe transnacionalnim programom, Hrvatskoj je za ostvarenje ciljeva odobren budžet od oko 750.000 kuna.

Jedan od ciljeva projekta je institucijsko osnaživanje u nadležnim javnim tijelima i drugim institucijama koje se bave klimatskim promjenama u zemljama jugoistočne Europe i razvijanje sustavnog međusektorskog pristupa za razvoj. Uz navedeno, drugi je cilj unaprjeđenje nisko-ugljične politike koji će doprinijeti smanjenju emisija stakleničkih plinova.

Pomoćnica ministra ovom prilikom naglasila je da je izrada Nisko-ugljične strategije obveza Hrvatske ne samo kao države članice Europske Unije, već i kao stranke Okvirne konvencije UN-a o promjeni klime te da u skladu s tim, kao mnoge države, nastoji pronaći formulu za rast kroz koju će se njezini građani zaposliti i pokrenuti gospodarski oporavak.



Stranica