O važnosti održivog turizma u zaštićenim područjima na trećoj međunarodnoj konferenciji 'Parkovi Dinarskog luka'

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/5481b0e978c77.jpg

'U Hrvatskoj se s pravom ponosimo našim prirodnim bogatstvima. Gotovo trećina naše zemlje dio je najveće svjetske ekološke mreže Natura 2000 koju čine područja unutar zemalja Europske unije. Naših 8 nacionalnih parkova i 11 parkova prirode čini oko 8% naše zemlje i zbog temeljnih fenomena zbog kojih su zaštićeni sigurno su najvredniji dio našeg prirodnog blaga. Mnogi su svojim imenom i poznatošću davno prerasli granice Hrvatske i zauzimaju visoka mjesta na svjetskim listama top destinacija. Imamo i veliku obavezu da naše prekrasne resurse stavimo u funkciju održivog razvoja kako bismo stanovnicima šire regije omogućili da razvijaju svoje usluge, poljoprivredu, turizam i ugostiteljstvo. Njihovi proizvodi imaju pravo nositi ime parka na čijem su teritoriju nastali i time podići vrijednost proizvoda.' – istaknuo je ministar Zmajlović na otvaranju treće međunarodne konferencije 'Parkovi Dinarskog luka'.

Ovogodišnja međunarodna konferencija 'Parkovi Dinarskog luka' održava se od 7. do 9. listopada na Brijunima u organizaciji svjetske nevladine organizacije za zaštitu prirode WWF. Međunarodna konferencija Parkovi Dinarskog luka dio je WWF-ova projekta 'Parkovi Dinarskog luka' kroz koji je u protekle tri godine stvorena mreža 82 zaštićena područja iz regije. U mrežu su uključeni svi hrvatski nacionalni parkovi i parkovi prirode. Tema ovogodišnje konferencije je važnost održivog turizma u zaštićenim područjima.

Kroz trodnevni program konferencije više od 150 sudionika iz desetak zemalja slušat će o važnosti održivog turizma u parkovima, a bit će predstavljeni rezultati procjene dobrobiti ekosustava u parkovima koju je WWF u posljednje dvije godine proveo u 57 parkova regije.

Zaštićena područja imaju potencijal osigurati razvoj šire regije u kojoj se nalaze a preduvjet za to su ulaganja u sadržaje parkova. Ministar Zmajlović naglasio je kako su ulaganja u posjetiteljsku infrastrukturu u zaštićenim područjima prioritet jer se takvim projektima podiže razvojni potencijal parkova, posebice turistički.

'Moramo ulagati u brendiranje, u infrastrukturu, u ponudu, u usluge, u ljude. Koliko nam je to važno govore i podaci da se u zadnje tri godine u parkove ulaže više nego u desetljećima ranije. Dosad samo uložili preko 200 milijuna kuna a u pripremi su projekti za daljnjih 600 milijuna od čega će značajan dio predstavljati EU fondovi. Kroz projekt PARCS vrijedan 126 milijuna kuna i sa 27 milijuna financiran sredstvima iz darovnice GEF-a ostvarit ćemo daljnja značajna poboljšanja u upravljanju parkovima.' – rekao je ministar.



Stranica