Obilježava se Dan rijeke Save

Slika /slike/Vijesti/190601 Sava.jpg
U četiri države u slivu rijeke Save- Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji 1. lipnja obilježava se kao Dan rijeke Save. 

Ovaj dan obilježava se nizom sportsko-zabavnih i kulturno-umjetničkih programa kojima se želi ukazati na iznimnu ekološku vrijednost i gospodarski potencijal rijeke Save kao i na važnost održivog korištenja i razvoja gospodarskih aktivnosti u njezinom slivu.  

U okviru obilježavanja Dana Save tradicionalno (osmi puta) održan je Parlament mladih rijeke Save. Na ovom Forumu srednjoškolce iz sliva rijeke Save potiče se na intenzivniju suradnju u želji jačanje svijesti mladih o izuzetnim ekološkim vrijednostima i potencijalima Save, kao i o mogućnostima korištenja tih potencijala uz očuvanje postojećih ekoloških vrijednosti. Ovogodišnji Parlament mladih pod nazivom “Počnimo živjeti više povezani s vodom“ održan je u petak 31. svibnja i subotu 1. lipnja 2019. u Kumrovcu i Oroslavju. 

Sve aktivnosti u okviru obilježavanja Dana Save imaju za cilj doprinijeti podizanju svijesti o vodnim bogatstvima i potrebi zaštite voda, promicanju važnosti očuvanja okoliša savskog kraja i njegove biološke raznolikosti. Također jedan od ciljeva je i podizanje razine svijesti o važnosti rijeke Save za sve segmente života stanovnika uz Savu, od društvenih, preko ekoloških do gospodarskih.

Inače, Sava je rijeka s najduljim vodotokom u Hrvatskoj. Duga je 946 kilometara od kojih Hvarskom prolazi 510 kilometara. Sava prolazi kroz četiri države. Od izvora prema ušću to su Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina te Srbija te spaja čak tri glavna grada, Ljubljana, Zagreb i Beograd. Osim navedenih zemalja, sliv rijeke Save obuhvaća i Crnu Goru, a malim dijelom i Albaniju.U Hrvatskoj - Zagreb, Slavonski Brod i Sisak samo su neki od gradova koji su se smjestili na toj rijeci.  Sliv rijeke Save karakterizira iznimna biološka raznolikost. Sava ima kišno-snježni režim, a u njezinom slivu nalaze se vlažna staništa Lonjsko polje i ribnjak Crna Mlaka. Rijeka Sava ima i značajan veliki utjecaj na gospodarski i društveni život stanovnika na području svoga sliva, a procjenjuje se da joj gravitira oko 8 milijuna ljudi.

Stranica