Obilježavanje Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/54e71218bce44.JPG

'Očuvanje okoliša i prirodne bioraznolikosti ključ je za stvaranje zdrave i održive budućnosti. Vrste danas izumiru tisuću puta brže nego što bi to bilo bez utjecaja čovjeka. Time se narušava stabilnost ekosustava čije će posljedice na kraju osjetiti čovjek. Danas se u svijetu ulažu veliki napori u popravak uništenog i povratak izgubljenog. Hrvatska je po prirodnoj bioraznolikosti jedna od najbogatijih europskih zemalja. Gotovo 30% teritorija je pod ekološkom mrežom Natura 2000. Na to smo iznimno ponosni. I takvo stanje želimo očuvati radi nas samih i budućih generacija.' - rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović povodom Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj koji se obilježavaju 22. svibnja.

Ujedinjeni narodi proglasili su 22. svibanj Međunarodnim danom bioraznolikosti kako bi utjecali na podizanje svijesti o važnosti bioraznolikosti u održivom razvoju. Hrvatski sabor je 2003. godine odredio da se na Međunarodni dan bioraznolikosti obilježava i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj.

Bioraznolikost je ukupna raznolikost života na Zemlji. Sve su vrste, uključujući i čovjeka, dio raznolikog ekosustava u kojemu svatko ima svoju ulogu, a svaki poremećaj bioraznolikosti može imati dalekosežne posljedice kako na same ekosustave, tako i na ljudske živote.

Hrvatska je po biološkoj raznolikosti u samom europskom vrhu. U svim njenim područjima, nizinskim, planinskim i obalnim, karakterizira je velika raznolikost staništa što je rezultiralo bogatstvom vrsta. U Hrvatskoj je službeno zabilježeno oko 40.000 vrsta, iako se procjenjuje da ih je između 50.000 i 100.000. Bogatstvo vrsta očituje se i u endemičnosti. U Hrvatskoj je zabilježen znatan broj endema, u području flore zabilježeno je preko 480 vrsta, od kojih je među najpoznatijima Velebitska degenija. Važno je naglasiti da se u Hrvatskoj nalazi i značajan dio populacija mnogih vrsta ugroženih na europskom nivou.

Prirodno bogatstvo Hrvatske ogleda se i u zaštićenim područjima, 19 nacionalnih parkova i parkova prirode.

Povodom Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović posjetit će 21. svibnja Nacionalni park 'Krka'.

Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj obilježit će brojnim događanjima.

Državni zavod za zaštitu prirode i Javna ustanova 'Maksimir' u nedjelju, 18. svibnja, u zagrebačkom parku Maksimir organiziraju cjelodnevni program te će se posjetitelji kroz brojne edukativno-zabavne programe imati priliku upoznati sa biljnom i životinjskom raznolikošću Hrvatske, ali i samog parka Maksimir.

Nacionalni park 'Kornati' 22. svibnja organizira akciju čišćenja naplavljenog otpada i podmorja. U akciju se mogu uključiti građani, a točan termin održavanja te mjesto i vrijeme polazaka brodova NP će pravovremeno objaviti na svojim internetskim stranicama.

U Nacionalnom parku 'Krka' 22. svibnja održat će se bioolimpijada za učenike, a Nacionalni park 'Brijuni' 24. svibnja za djecu iz vrtića iz Rovinja organizira obilazak Velikog Brijuna izletničkim vlakićem sa razgledavanjem zoološkog vrta i Salina te prstenovanjem galebova u uvali Javorika.

U NP 'Risnjak' 22. svibnja svi posjetitelji moći će besplatno obići lokalitet Veliki Risnjak. Bit će održana i prezentacija parka, a u prostorijama Uprave NP „Risnjak“ u Crnom Lugu u 10.00, 12.00 i 14.00 sati prikazivat će se edukativni filmovi o medvjedu i risu.

Nacionalni park 'Mljet' organizira izložbu „Neka plavo ostane plavo“ koju građani mogu razgledati od 22. do 25. svibnja u galeriji Stara Skula u Goveđarima.

Nacionalni park 'Sjeverni Velebit' 22. svibnja organizira predstavljanje parka u paviljonu Botaničkog vrta u Zagrebu. Također, NP 'Sjeverni Velebit' organizira besplatna stručna vođenja za posjetitelje parka.

Park prirode 'Biokovo' 24. i 25. svibnja organizira 'MActive weekend'. 24. svibnja održat će se međunarodna planinska utrka i državno prvenstvo u brdskom trčanju Makarska-Vošac, a 25. svibnja planinarski uspon na vrh Vošac.

Park prirode 'Učka' 24. svibnja za učenike organizira pohod na Brgudska Korita uz prigodan program.

Park prirode 'Velebit' 30. svibnja u Kulturno –informativnom centru u Gospiću u 19 sati organizira predavanje za građane na temu 'Ptice grabljivice' koje će održati dr. sc. Goran Sušić. 31. svibnja održat će se Dan otvorenih vrata u značajni krajobraz, uvalu Zavrtnicu.

Park prirode 'Lastovo' organizira predavanje o ugroženim livadama posidonije i njihovu značaju za bioraznolikost podmorja u Osnovnoj školi „Braća Glumac“ na Lastovu, Park prirode 'Vransko jezero' predavanje za učenike srednjih škola na temu 'Tko migrira u Parku prirode Vransko jezero', a PP 'Papuk' radionicu o šišmišima za školsku djecu.

Park prirode 'Kopački rit' organizira prigodno predavanje i prezentaciju za učenike u Osnovnoj školi u Belom Manastiru.

Park prirode 'Žumberak' 22. svibnja organizira besplatno vođenje po poučnoj stazi kod sela Dane za sve posjetitelje koji im se najave.

Park prirode 'Telašćica' Dan zaštite prirode i Međunarodni dan bioraznolikosti obilježit će 17. svibnja ekološkom akcijom čišćenja obalnog pojasa i podmorja parka. 23. svibnja održat će se radionica za djecu o biološkoj raznolikosti te oslikavanje dječjeg sportskog igrališta motivima iz prirode. U periodu od 24. do 30. svibnja organizirat će se više manifestacija vezanih uz ljekovito bilje poput vođenja posjetitelja po stazama ljekovitog bilja i radionica izrada proizvoda od ljekovitog bilja.



Stranica