Obilježavanje Međunarodnog dana Dunava

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/54e70cae246e4.jpg

'Hrvatska je po očuvanoj prirodi i bioraznolikosti jedna od najbogatijih država u Europi. Na to smo ponosni i takvo stanje trebamo očuvati. Ove nedjelje obilježava se Međunarodni dan Dunava, jedne od najvećih europskih rijeka koja protječe kroz 10 država i uz koju živi više od 80 milijuna ljudi. Rijeka Dunav osigurava pitku vodu za više od 20 milijuna ljudi u Europi, osigurava bogatstvo bioraznolikosti i omogućuje razvoj gospodarstva, poljoprivrede, turizma. Naša je zajednička zadaća očuvati je i osigurati održivi razvoj temeljen na suživotu čovjeka i prirode.' - kazao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović povodom Međunarodnog dana Dunava.

Međunarodna komisija za zaštitu rijeke Dunav proglasila je 29. lipnja Međunarodnim danom Dunava, jednog od najvećih europskih riječnih sustava.

Rijeka Dunav teče kroz 10 zemalja. Dugačka je 2 857 kilometara i od svog izvora, Schwarzwalda u Njemačkoj, teče do ušća, Delte Dunava u Rumunjskoj gdje se ulijeva u Crno more. Sa stotinama kilometara dugačkim tokom Dunav prolazi kroz više klimatskih zona i raznolik okoliš, što objašnjava raznolikost biljnog i životinjskog svijeta uzduž rijeke.

Europska komisija Dunav je prepoznala kao 'najvažniju neoceansku vodu u Europi'.

Prekogranična zaštita i korištenje prirodnih resursa temeljeno na načelu održivosti zajednički je cilj država dunavske regije. Stoga je 2011. godine usvojena Strategija Europske unije za dunavsku regiju (Dunavska strategija) koja obuhvaća cjelokupni riječni sliv Dunava s osam zemalja članica Europske unije, kao i šest drugih europskih zemalja.

Duljina Dunava u Hrvatskoj je 137,55 kilometara i proteže se od Hrvatsko-mađarske granice uzvodno od Batine do Iloka. Prolazi kroz dvije županije, Osječko-baranjsku i Vukovarsko-srijemsku, no sve rijeke, vode i pritoci nizinske Hrvatske, bez obzira na kojem dijelu svog puta, susreću se i ulaze u Dunav.

Veliki doprinos Hrvatske u zaštiti rijeke Dunav je područje duž rijeka Mure, Drave i Dunava koje čini središnji dio značajnog europskog koridora za zaštitu prirode. Hrvatska posljednjih nekoliko godina provodi čitavi niz aktivnosti u cilju unaprjeđenja upravljanja ovim područjem te je nakon proglašenja ekološke mreže uslijedilo proglašenje Regionalnog parka Mura-Drava, te u konačnici proglašenje Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav između Hrvatske i Mađarske.

Na polovici svog puta u Hrvatskoj Dunav tvori jedinstveni fenomen, tzv. unutarnju deltu Kopačkog rita i s rijekom Dravom stvara veliko poplavno i biološki iznimno vrijedno područje.

Park prirode Kopački rit dio je prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. Redovito plavljenje područja Parka Prirode Kopački rit temeljni je fenomen parka. Dunav plavi Kopački rit za vrijeme svojih visokih voda i stvara prekrasan prirodni močvarni fenomen koji je poznat u cijelom svijetu, a takvim prirodnim odljevom pomaže se u sprječavanju i ublažavanju poplava.

Park prirode Kopački rit obilježit će Međunarodni dan Dunava u nedjelju 29. lipnja. Na pristaništu Veliki Sakadaš s početkom u 10 sati održat će se likovna radionica za djecu u sklopu koje će se oslikavati mali drveni čamci, a zatim izložba slika s temom Kopačkog rita Arpada Edjeda, djelatnika Parka prirode Kopački rit.

U 10,30 sati održat će se prezentacija o značaju rijeke Dunav, a u 11 sati kulturno umjetnička društva mladih iz obližnjih mjesta Kopačeva, Luga i Vardarca izvest će plesni program.

Tijekom dana, od 9 do 18 sati, posjetitelji će moći uživati u vožnju brodom zoološkim rezervatom po povoljnoj promotivnoj cijeni, a obilježavanju Dana Dunava pridružit će se i brojni restorani i seoska domaćinstva iz Baranje.



Stranica