Obilježavanje Svjetskog dana divljih vrsta

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/56d80c6f34b8e.jpg

Svjetski dan divljih vrsta obilježava se danas, 3. ožujka, s ciljem podizanja svijesti u javnosti o problemu nezakonite trgovine divljim vrstama i potrebi očuvanja divljih vrsta biljaka i životinja na njihovim prirodnim staništima. Tema ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana divljih vrsta je 'Budućnost divljih vrsta je u našim rukama'.

Opća skupština Ujedinjenih Naroda proglasila je 3. ožujka kao Svjetski dan divljih vrsta jer je na taj datum 1973. godine potpisana Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka (CITES). Republika Hrvatska je potpisnica CITES Konvencije, a Ministarstvo zaštite okoliša i prirode nadležno je za provedbu CITES konvencije, EU uredbi o trgovini divljim vrstama i Zakona o prekograničnom prometu i trgovini divljim vrstama.

Provedbom CITES Konvencije osigurava se održiva međunarodna trgovina koja ne predstavlja prijetnju preživljavanju vrsta. Države koje su potpisale Konvenciju ulažu velike napore kako bi suzbile nezakonite aktivnosti uspostavom mehanizama kontrole od države podrijetla divljih vrsta pa do konačnog odredišta jedinki.

Konvencija štiti više od 35.000 biljnih i životinjskih vrsta koje su ugrožene međunarodnom trgovinom. Nosorozi, slonovi, tigrovi, morski psi i egzotične vrste drveća samo su neke od najugroženijih vrsta.

Potražnja za slonovačom, primjerice, najveći je pokretač krivolova na slonove. Unatoč potpunoj zabrani međunarodne trgovine od 1990. godine, deseci tisuća slonova stradavaju kako bi se zadovoljila rastuća potražnja za proizvodima od slonovače. Zbog krivolova je zadnjih 5 godina ubijeno više od 66.000 slonova.

Prema procjenama, na globalnoj razini godišnje kroz ruke organiziranih kriminalnih skupina prođe između 60 i 150 milijardi kuna, što tu trgovinu svrstava uz bok nezakonitoj trgovini drogom, ljudima i oružjem.

Kako bi ojačala ulogu EU-a u globalnoj borbi protiv tih nezakonitih aktivnosti, Europska komisija je 26. veljače 2016. donijela akcijski plan za suzbijanje nezakonite trgovine divljom florom i faunom unutar EU-a. Riječ je o ambicioznom akcijskom planu kojim se pokreću svi diplomatski i trgovinski alati te instrumenti razvojne suradnje EU-a kako bi se stalo na kraj jednoj od najunosnijih kriminalnih aktivnosti na svijetu.

Akcijski plan sastoji se od 32 mjere koje EU i 28 država članica trebaju provesti do 2020.

Plan ima tri prioriteta, a to su sprečavanje nezakonite trgovine i smanjenje ponude i potražnje nezakonitih proizvoda od divlje flore i faune, poboljšanje provedbe postojećih propisa i učinkovitije suzbijanje organiziranog kriminala jačanjem suradnje među nadležnim tijelima za provedbu zakona kao što je Europol i jačanje suradnje među matičnim, odredišnim i tranzitnim zemljama, uključujući stratešku financijsku potporu EU-a za borbu protiv nezakonite trgovine u matičnim državama, pomoć pri izgradnji kapaciteta za provedbu zakona i osiguravanje dugoročnih izvora prihoda ruralnim zajednicama koje žive u područjima s bogatom divljom florom i faunom.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Zoološki vrt u Zagrebu obilježit će Svjetski dan divljih vrsta edukativno-zabavnim programom koji će se održati u subotu od 11 do 16 sati u Zoološkom vrtu u Zagrebu.

Program će se održati na nekoliko lokacija u Zoološkom vrtu:

1. Suvenirnica zabranjenih vrsta
    Mjesto: lavlja stijena kidepo

Istražite predmete koji su izrađeni od ugroženih biljnih i životinjskih vrsta i saznajte kojim divljim vrstama su pripadali. Najmlađi mogu sudjelovati u poučnoj, ali zabavnoj igri i postati mali istraživači.

2. Jednom uzeto, zauvijek izgubljeno
    Mjesto: nastamba mravojeda (paviljon Duh monsunskih šuma)

Saznajte koje sve biljne i životinjske vrste često nestaju iz prirode i kako im možemo pomoći. A sve one hrabre čekat će naša kornjača čančara s kojom se mogu upoznati i podragati je.

3. Likovna radionica
    Mjesto: nastamba nilskog krokodila (paviljon Tropska kuća)

Budite kreativni i izradite vlastiti rep crvenog pande od šarenog papira.

4. CSI laboratorij
    Mjesto: nastamba gabonske ljutice (paviljon Tropska kuća)

Ovaj edukativni kutak namijenjen je znatiželjnim istraživačima – pokušajte istražiti, pomoću digitalne lupe i drugih pomagala, jesu li uzorci načinjeni od ugroženih vrsta.

5. Edukativna igra
    Mjesto: paviljon Duh monsunskih šuma

Kroz edukativno-zabavnu igru upoznajte neke od ugroženih divljih vrsta, kako ih možete zaštiti te postanite pravi mali čuvar prirode i osvojite nagradu.

 



Stranica