Obilježavanje Svjetskog dana zaštite okoliša

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/575167b20022a.jpg

„Očuvani okoliš i prirodno bogatstvo predragocjeni su resurs prema kojemu se ne smijemo odnositi kao vlasnici nego kao zaštitnici jer o njima ovisi i kvaliteta našega života. Zato moramo čuvati bioraznolikost i mudro upravljati prirodnim resursima. Veliki pritisak na okoliš predstavlja otpad te je naš prioritet uvođenje cjelovitog sustava gospodarenja otpadom koji počiva na kružnom gospodarstvu i iskorištavanju svih vrijednih sirovina iz njega. Umjesto da završi u okolišu, na nekom odlagalištu ili, još gore, po livadama i šumama, otpad moramo razdvajati, reciklirati, kompostirati. Promjenama u sustavu koje upravo radimo omogućit ćemo cjeloviti i jasan sustav kroz koji ćemo izgraditi održivo i resursno učinkovito društvo“ – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović povodom Svjetskog dana zaštite okoliša.

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja. Na taj je datum 1972. godine u Stockholmu održana Konferencija Ujedinjenih naroda na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda.

Na Svjetski dan zaštite okoliša želi se potaknuti građane da postanu aktivni dionici održivog i ravnomjernog razvitka te da preuzmu odgovornost za očuvanje planeta.

Ovogodišnji je slogan UN-ovog Svjetskog dana zaštite okoliša „Daj svoj maksimum za život na Zemlji – nultom tolerancijom prema nezakonitoj trgovini divljim vrstama“. Zbog stalnog rasta potražnje za rijetkim i ugroženim vrstama, ilegalna trgovina njima vrlo je raširena i unosna te nerijetko uključuje kriminalne organizacije.

Godišnja vrijednost ilegalne trgovine divljim vrstama iznosi između 8 i 20 milijardi eura, odnosno po vrijednosti nalazi se odmah iza ilegalne trgovine drogom i oružjem. Stoga je bitno podizati svijest u javnosti o problemu nezakonite trgovine divljim vrstama i potrebi očuvanja divljih vrsta biljaka i životinja na njihovim prirodnim staništima.

Ni Hrvatska nije pošteđena ilegalne trgovine. Tijekom prošle godine inspekcija zaštite prirode zaplijenila je 417 primjeraka strogo zaštićenih vrsta. Uglavnom se radilo u kopnenim kornjačama i pticama pjevicama no bilo je tu i krzna risa, prepariranih vukova i slično.

„Ilegalna trgovina predstavlja prijetnju bioraznolikosti i jedan je od glavnih uzroka njene ugroženosti. Bitno je da svi razmislimo što kao građani i potrošači možemo učiniti da spriječimo ilegalnu trgovinu divljim vrstama, da se informiramo o tome koje su vrste zaštićene, za koje je zabranjena trgovina, i da svojim djelovanjem doprinesemo njihovom očuvanju“ - poručio je ministar Dobrović.



Stranica