Obilježavanje Svjetskog meteorološkog dana

Slika /slike/Vijesti/Svjetski meteorološki dan.png
Svjetski meteorološki dan obilježava se 23. ožujka, na datum kada je 1950. godine stupila na snagu Konvencija o osnivanju Svjetske meteorološke organizacije.
 
Tema ovogodišnjeg obilježavanja posvećena je klimi i vodi uz slogan „Brojimo svaku kap, svaka kap je važna“. Cilj je povećati vidljivost  koliko na vodu utječu klimatske promjene. Time se naglašava i potreba za žurnim djelovanjem kako bi ublažili očekivane posljedice koje nose klimatske promjene uzrokovane povećanjem dugovječnih stakleničkih plinova u atmosferi.
 
Smanjenje rizika od katastrofa i upravljanje vodnim zalihama nezamislivo je bez podataka o klimi i vodama. Ključnu ulogu u tome imaju nacionalne meteorološke i hidrološke službe.
 
Državni hidrometeorološki zavod aktivno je uključen u donošenje politika Svjetske meteorološke organizacije (WMO), no prvenstveno poduzima aktivnosti kako bi zadovoljili rastuću potrebu građana i ustanova Republike Hrvatske za informacijama. To su prije svega rana upozorenja na ekstremne vremenske i hidrološke događaje, prilagodbu klimatskim promjenama i korištenje obnovljivih izvora energije vjetra, vode i sunca.
 
DHMZ provodi tri velika strateška projekta modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH - METMONIC, modernizacije hidrološke mreže VEPAR te proširenja i modernizacije državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka - AIRQ.
 
Tim projektima će se značajno osuvremeniti rad te poboljšati kvaliteta proizvoda i usluga uvođenjem novih tehnologija, uvjeta rada i opreme s kojom DHMZ radi. To u konačnici znači veću sigurnost i kvalitetu života građana, doprinos zaštiti prirode te održivom gospodarskom razvitku. To nisu samo ciljevi DHMZ-a, već i Republike Hrvatske u okviru europskih i globalnih ciljeva.
 
Glavna ravnateljica DHMZ-a Branka Ivančan-Picek poručila je kako „danas u jeku globalne pandemije, kada je higijena ruku osnovna mjera prevencije, trebamo biti svjesni više nego ikad koliko nam je pristup čistoj vodi dragocjen“.​
 

Stranica