Obilježen nacionalni dan Nikole Tesle

  • Slika /slike/Vijesti/shutterstock_216329851_cr.jpg
  • Slika
Povodom Nacionalnog dana Nikole Tesle pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Domagoj Validžić sudjelovao je na otvaranju prvih 16 HEP-ovih brzih punionica za električna vozila. Punionice će vlasnicima električnih automobila omogućiti vožnju od granice sa Slovenijom i Mađarskom do Jadranskog mora, a Republici Hrvatskoj priključak na mrežu punionica za električna vozila na Transeuropskoj prometnoj mreži (TEN-T).
 
Punionice na autocestama dio su ukupnog razvojnog projekta eMobilnosti, a što je u skladu sa EU direktivom o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva. Direktiva do kraja 2020. godine predviđa dostupnost punionica na svakih 50 kilometara autocesta, u svim aglomeracijama s više od 20.000 stanovnika, u svim morskim, zračnim i lukama unutarnje plovidbe, kao i na željezničkim kolodvorima. Projekt eMobilnosti važan je i za ostvarenje nacionalnih ciljeva dekarbonizacije prometa u sklopu provedbe nacionalne energetsko-klimatske politike usmjerene smanjenju emisija stakleničkih plinova.
 
„Na globalnom se planu fokus sa čisto energetskih tema preusmjerio na pitanje održive energetike te se ta integracija očekuje i u prometu. Hrvatska se posljednjih godina pokazala vrlo perspektivnom za razvoj e-mobilnosti, a inicijative poput današnje kojima se jača infrastruktura za električna vozila zasigurno će doprinijeti bržem razvoju prometnoga sektora“ izjavio je Domagoj Validžić, pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike.
 
„Naš je konačni cilj hrvatskim građanima te svim turistima i našim gostima omogućiti sigurnu međugradsku vožnju električnim automobilima. S tim ciljem, u sklopu međunarodnih projekata, postavit ćemo ukupno 57 punionica na hrvatskim autocestama i ostalim prometnicama“ rekao je predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarić.
Od prvih 16 HEP-ovih punionica na autocestama, 12 ih je postavljeno u suradnji s INA-om, a nalaze se na odmorištima Ljubeščica, Vukova Gorica, Brinje i Lepenica Sjever, te na točkama ulaska/izlaska s autocesta u Goričanu i Sesvetskom Kraljevcu. Preostale četiri punionice nalaze se u Vrbovskom, Čavlama, Delnicama i Fužinama, u neposrednoj blizine autoceste A6.
Investicije u postavljanje HEP-ovih punionica na autocestama sufinanciraju se iz fondova Europske unije u sklopu projekata EAST-E i NEXT-E.
 
Dodajmo kako je pomoćnik Validžić prije otvaranja punionica sudjelovao na znanstveno- stručnom skupu „Nasljeđe Nikole Tesle – Inovacije, nove tehnologije, održivi razvoj i energetska učinkovitost“ koji je održan na Veleučilištu "Nikola Tesla" u Gospiću.
 

Stranica