Obljetnica proglašenja Parka prirode Učka

Slika /slike/Vijesti/19.5.2020. PP Učka.JPG

Na današnji dan 1999. godine područje Učke i dijela Ćićarije proglašeno je parkom prirode.

Simbol Parka prirode Učka je kamena kula sagrađena 1911. godine na vrhu Vojak, najvišem vrhu planine i istarskog poluotoka (1401 m). Kula je ujedno i vidikovac s kojeg se pruža predivan pogled na Istru, Riječki zaljev, sjeverni Jadran s otocima, Gorski kotar, Velebit i Ćićariju, a nakon bure, kad je zrak čist, vide se Venecija, Tršćanski zaljev, Julijske Alpe i Dolomiti u Italiji.

Dok Učka ima izraziti planinski hrbat, Ćićarija ima reljef planinske visoravni. Na 922 metra nadmorske visine nalazi se Poklon, prijevoj koji spaja Učku i Ćićariju, a čije ime potječe iz pučke vjerske tradicije.

Obzirom na svoj položaj, Park prirode Učka prostor je susreta kontinentalnih i mediteranskih vrsta. Flora Parka broji oko 1300 vrsta, što je iznimno velik broj u odnosu na njegovu površinu, a pretpostavlja se da je taj broj i veći. Ovo je jedino mjesto na svijetu gdje raste stenoendemski učkarski zvončić (Campanula tommasiniana). Nepotpuno je istražen i životinjski svijet. Očuvane bukove šume i prostrani travnjaci dom su mnogim životinjama, a zabilježena je i prisutnost velikih zvijeri poput medvjeda, vuka i risa. Populacija ptica broji 167 vrsta, a mnogi ovi ugroženi grabežljivci gnijezde na nepristupačnim stijenama u Parku. Među njima su suri orao (Aquilla chrysaetos), bjeloglavi sup (Gyps fulvus)  i sivi sokol (Falco peregrinus).

Krajolik Učke formiran je i utjecajem čovjeka. Stočari su krčili guste planinske šume kako bi napravili ispašu za stada te su na taj način nastali mnogobrojni pašnjaci po kojima su Učka i Ćićarija i danas poznate.

Interes za Učku raste i danas. Iako ju planinari već dobro poznaju, sve je više „običnih“ izletnika koji tek otkrivaju ovu planinu. Tome će zasigurno doprinijeti i realizacija projekta „Učka 360°“ čiji je dovršetak predviđen za proljeće 2021. godine. Riječ je o projektu Javne ustanove „Park prirode Učka“ i partnera Općine Kršan te Udruge BIOM, kojim su predviđeni izgradnja i opremanje Centra za posjetitelje Poklon, izgradnja i opremanje volonterskih centara u Rovozni, Podmaju i Lovranskoj Dragi te interpretacijskog centra – ekomuzeja u nekadašnjoj školi Šušnjevica. Osim toga, aktivnosti projekta usmjerene su na razvoj inovativnih programa temeljenih na prirodnoj i kulturnoj baštini te unaprjeđenje i proširenje postojećih edukativnih programa Parka prirode Učka.

Više o Parku prirode Učka dostupno je na mrežnim stranicama Parka – poveznica.

 

Foto: PP Učka



Stranica