Odabrani nagrađeni radovi na edukativnom likovnom natječaju OZONSKI ČUVARI

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/5a4633c6bc6cb.jpg

Na edukativni likovni natječaj Ministarstva zaštite okoliša i energetike za učenike nižih razreda osnovnih škola na temu zaštite ozonskog sloja pristigao je 141 likovni rad. Radovi su mogli biti realizirani u svim likovnim i grafičkim tehnikama na papirnatoj podlozi.

Nagrađeni su radovi:
1. mjesto (pobjednik natječaja): Produljimo život našem planetu, 2b razred, OŠ Banija, Karlovac.
2. mjesto: Pravilno odloži i novi sloj ozona složi, 3a razred, OŠ Braća Ribar, Sisak.
3. mjesto: Ozona puzzle, 3 razred, OŠ Kostrena, Kostrena.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike svake godine 16. rujna obilježava Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja, a s ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja ozonskog sloja ove godine je organizirao i dodatnu aktivnost u vidu likovnog natječaja. Cilj edukativnog likovnog natječaja je edukacija djece o važnosti provedbe Montrealskog protokola o tvarima koje oštećuju ozonski sloj. 
Montrealski protokol najbolji je primjer kako se zajedničkom globalnom akcijom mogu ispraviti posljedice negativnog ljudskog utjecaja na okoliš. Ukidanjem proizvodnje i potrošnje štetnih tvari ne samo da je zaustavljeno daljnje oštećivanje ozonskog sloja, nego se on oporavlja. Prema izvješću UN-a predviđa se da će se ozonski sloj oporaviti do 2050. godine.



Stranica