Održan znanstveno-stručni skup i promocija monografije „Zrinska gora – regionalni park“

Slika /slike/Vijesti/200221 zrinska gora - priopcenje.jpg
Ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić sudjelovao je danas na znanstveno-stručnom skupu i promociji monografije „Zrinska gora – regionalni park“.
 
Nakladnik monografije je Udruge “Zrinska gora”, a urednik je Matija Bučar koji je godinama istraživao i obrađivao floru i faunu Zrinske gore.

Ovo je druga monografija na ovu temu koja na 500-njak stranica donosi znanstvene radove, fotografije, grafikone i nacrte  koji su proizašli iz istraživanja ovog dijela Hrvatske.
  
S obzirom na to da su zaštićena područja jedan od najučinkovitijih mehanizama za smanjenje pritisaka na biološku raznolikost ne čudi da su Uprava za zaštitu prirode i Zavod za zaštitu okoliša i prirode pri Ministarstvu zaštite okoliša i energetike u suradnji s Udrugom Zrinska gora, Sisačko-moslavačkom županijom, Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Sisačko-moslavačke županije prošle godine započeli izradu stručne podloge za zaštitu područja Zrinske gore i rijeke Une u kategoriji regionalnog parka.
 
„Vjerujem kako ćemo do kraja godine imati novi regionalni park“ rekao je ministar Ćorić i dodao „dosadašnja valorizacija pokazala je kako je ovo područje iznimno bogato prirodnim te kulturno-povijesnim nasljeđem. Preliminarnim istraživanjima predložena je granica s površinom od  97.305 ha što predstavlja oko 21 % površine Sisačko-moslavačke županije.“
 
Župan Ivo Žinić istaknuo je kako je područje koje se prostire na teritoriju Petrinje, Gline i Dvora rijetko naseljeno no iznimno bogat biljnim i životinjskim svijetom. „Uz Lonjsko polje ovo bi bio drugo zaštićeno područje u županiji. Poticaj je to za razvoj novih gospodarskih grana kao i za ostanak stanovništva u ovom kraju“ zaključio je. 

Ministar Ćorić na samom kraju je dodao kako se intenzivno radi i na zaštiti drugih područja Republike Hrvatske. „Naša ambicioznost širenja mreže zaštićenih područja u Hrvatskoj pokazuje kako na sinergiji s lokalnom zajednicom želimo razvijati svaki kutak naše zemlje i to vodeći se principima održivog razvoja i suživota čovjeka i prirode.“

Stranica