Održana 12. sjednica MDP-a za NE Krško

Slika /slike/Vijesti/NE Krško.jpg

Ovo je prva sjednica Međudržavnog povjerenstva održana izvan područja elektrane, kao i prva sjednica koja je održana u Zagrebu.

U utorak 22. siječnja 2019. godine u Zagrebu je održana 12. sjednica Međudržavnog povjerenstva za praćenje provođenja Ugovora između Vlada Republike Hrvatske i Republike Slovenije o uređenju statusnih i drugih pravnih odnosa u vezi ulaganja, korištenja i razgradnje Nuklearne elektrane Krško. 

Ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić je podsjetio kako je ovo prva sjednica održana izvan područja elektrane, kao i prva sjednica koja je održana u Zagrebu. „Republici Hrvatskoj je od iznimne važnosti da se rad nuklearne elektrane Krško odvija u potpunosti u skladu svim sigurnosnim, ekonomskim i financijskim aspektima, kao i sukladno međudržavnom ugovoru između naše dvije zemlje kojima se regulira rad elektrane“ naglasio je ministar Ćorić.

Na sjednici se raspravljalo o izvješću o radu elektrane, statusu izrade treće revizije Programa razgradnje Nuklearne elektrane Krško i Programu zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva te o stanju prikupljenih sredstava za provedu tih aktivnosti.

Ministrica za infrastrukturu Republike Slovenije mr. sc. Alenka Bratušek izrazila je svoje zadovoljstvo što se Povjerenstvo sastalo u konstruktivnoj atmosferi. „Zaključili smo kako je NE Krško ostvarila iznimno uspješne operativne, sigurnosne i ekonomske rezultate te smo zabilježili i napredak postignut u pripremi treće revizije Programa razgradnje i odlaganja radioaktivnog otpada, a koji su ključni dokumenti za provedbu međudržavnoga ugovora. Očekujemo da će revizija Programa biti završena najkasnije do svibnja 2019. godine te da će ih Povjerenstvo moći potvrditi na sljedećoj sjednici zakazanoj za rujan 2019.“ rekla je ministrica Bratušek.

Također, nastavno na odluke s prošle sjednice Međudržavnoga povjerenstva, Koordinacijski odbor koji je osnovan radi praćenja izrade treće revizije Programa i iznalaženja rješenja za zajedničko zbrinjavanje nisko i srednje radioaktivnog otpada, izvijestio je Povjerenstvo o svome radu.



Priopćenja za javnost | Energetika